Пак сме №1 в антикласация: 7 пъти над официално обявените българи са се срещали с К-19

Пак сме №1 в антикласация: 7 пъти над официално обявените българи са се срещали с К-19
A A+ A++ A

Поне 6-7 пъти повече от официално обявените са преболедувалите ковид българи, обяви математикът Лъчезар Томов пред bTV. Надвишената смъртност в страната ни в момента е №1 в Европа пред Унгария и Чехия, което е индикация за това. Двете държави са пред нас по официална смъртност, но в Унгария нямат надвишена – те регистрират всичко, а ние не правим добра регистрация, защото не тестваме много. Съответно имаме много починали, които не са влезли в статистиката, но динамиката на скритата смъртност следва плътно тази на официално починалите от инфекцията и в 96-7% от случаите по думите му се обяснява с нея. 25% от починалите у нас са в трудова възраст.

Но определено инфекцията спада, независимо от все по-малкото тестване с PCR, за сметка на дела на антигенните тестове, призна математикът, който е сред основните противници на всякакво разхлабване на мерките и често през последната година чертаеше апокалиптични модели за хода на пандемията. Репродуктивното число у нас вече е под 1.
Нямаме проблемите на Германия с вдигане на заболеваемостта въпреки разхлабените мерки и защото България е сравнително слабо населена страна, нямаме този огромен вътрешен трафик като на запад и това е причината по-леки мерки в България да водят до по-силен спад на заразата. У нас дори британският вариант може да се спре без тежки затваряния като в Англия, посочи Томов.

От април 2020 в Швеция са забранени публичните събирания, в момента на повече от 8 човека, а ние продължаваме да говорим за шведски модел, посочи още той. Там имат повече преболедували, но с по-малка смъртност заради по-добрата здравна система. Защити тезата, че и тук събиране в дискотека е абсолютно неприемливо, докато нямаме масово ваксиниране на населението.

Инкубационният период с новите варианти на вируса става малко по-дълъг, така че две седмици след Великден ще е ясно какъв е ефектът от голямото събиране на хора по празниците. Надеждата е в многото преболедували, лошото е, че у нас няма изследвания. Ние не знаем по групи през колко хора е минал вирусът и най-вече какъв имунитет е създал, коментира той теорията на математика на щаба проф. Николай Витанов, че вече имаме към 35% срещнали се с вируса или ваксинирани, които представляват своеобразен щит срещу COVID, а до края на месеца той може да се разшири до 45%. Освен това видяхте в Делхи какво е сега, а при предишната вълна имаха 50% преболедували, изрази опасенията си Томов. Намалява и възрастта на болните.

Едва при ваксинирането на около 5 млн. души може да говорим за имунитет у нас, тъй като прекараната болест не дава трайна и надеждна защита. При това първо ваксиниране на възрастните хора – както направиха в Англия и Израел и там смъртността спада, а не както се прави у нас, коментира още изследователят на пандемията.

Най-важен за контрола над епидемията е вносът на случаите, затова азиатските държави се справиха толкова успешно -не отпуснаха мерките, има карантина за всички влизащи. Затова трябва да се внимава с туристическия сезон.

#коронавирус #смъртност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »