Пандемията в развитие: Над 200 000 са починалите с К-19 в Индия

Пандемията в развитие: Над 200 000 са починалите с К-19 в Индия
A A+ A++ A

Всеки ден Индия регистрира нов рекорд новозаразени с Covid-19. През последната седмица властите съобщават по над 350 хиляди нови случая дневно. Въпреки международната помощ, в болниците не достигат кислород и лекарства. А някои лекари твърдят, че пикът на вълната още не е достигнат.

Смъртните случаи в Индия надхвърлиха 200 000, но дори местните власти предупреждават, че данните не са точни, тъй като не могат да обхванат цялата страна. Болниците са препълнени, навсякъде недостига кислород. Хората са напълно отчаяни:

„Страх ни е. Ако нещо се случи, в болниците няма легла. За богатите ще се намерят, а за нас?“, заяви местен жител.

„Вече не гледам новини. Толкова много заразени, толкова много починали, опашки пред крематориумите. Толкова много се страхувам, че спрях да гледам новини“, када друг

Международната помощ за Индия започна да пристига, а от днес всички пълнолетни индийци могат да се регистрират онлайн за имунизация.

Специалистите предполагат, че катастрофалната ситуация се дължи на по-заразния индийски вариант на коронавируса, който вече е регистриран в 17 държави в света, както съобщи Световната здравна организация.

СЗО отчете и скок с 8 процента в заболеваемостта в световен мащаб само за седмица. Смъртността е нараснала с 5 на сто.

Заради притесненията, че индийският вариант на вируса е още по-заразен и от британския, германската компания „Бионтех“ обяви, че тяхната ваксина „надеждно предпазва“ и от индийския вариант.

Угур Шахин, директор на компанията „Бионтех“, която разработи РНК-ваксина срещу Covid-19 и я произвежда съвместно с „Пфайзер“, се ангажира да провери случаи на възпаление на сърдечния мускул, които се свързват с прилагането на ваксината. За такива случаи съобщи Израел в края на миналата седмица.

В Париж прокуратурата разследва непредумишлено убийство във връзка със смъртта на трима французи след ваксиниране с препарата на британско-шведската компания „АстраЗенека“.

В Нидерландия след четири месеца на строга карантина премахнаха някои от ограниченията, като оспорвания вечерен час. При определени условия отварят търговските обекти и външните части на заведенията.

А в Швейцария обмислят от юли провеждането на големи събития с до три хиляди посетители, които са или напълно ваксинирани, или преболедували ковид-19 или имат отрицателен резултат от PCR тест.

#Индия #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"