Нареждаме се на едно от първите места в ЕС по отказ от ваксинации срещу КОВИД

Нареждаме се на едно от първите места в ЕС по отказ от ваксинации срещу КОВИД
A A+ A++ A

България се нарежда на едно от челните места по отказ от ваксинация срещу COVID-19, сочат данните на "Евробарометър“.

Скептицизмът към ваксините у нас е един от най-високите в ЕС. У нас 22% са заявили, че няма да се ваксинират. Другите страни са Кипър (26%), Латвия (23%), Франция (22%) и Хърватия (22%).

След старта на имунизационната кампания у нас и в ЕС, 19% от българите заявяват, че искат да се ваксинират възможно най-скоро. Това е повече от два пъти по-малко в сравнение с ЕС – 45%.

62% от нашите сънародници се съмняват в безопасността на ваксините заради бързите темпове на разработване. За Европа този дял е 52%.

Схващането, че след ваксинация за коронавирус ще има дълготрайни последици е сходна – 65% за българите и 67% за гражданите на ЕС.

Усещането, че епидемията се е отразила отрицателно на местната икономика е характерно в еднаква степен както за почти всички български граждани (93%), така и за гражданите на страните-членки на ЕС (93%).

От друга страна 12% от българските граждани смятат, че икономиката ни няма да се възстанови, сравнено с гражданите на ЕС (8%).

Относно цялостните мерки за борба с епидемията, българите са по-удовлетворени от тези в ЕС – 55%, в сравнение с националните (47%.

Въпреки това 68% от сънародниците ни ги смятат за оправдани.

90% от българите смятат, че на ЕС трябва да бъдат делегирани средства за по-доброто справяне с последствията от епидемията  или потенциални бъдещи кризи.

Относно достъпът до ваксини – и българите (30%), и европейските граждани (36%) смятат, че приоритет на ЕС е да осигури бърз достъп до безопасни и ефективни ваксини за страните-членки.

Българските граждани, които смятат, че ЕС има ключова роля в осигуряването на достъп до ваксини е 87%. Българите посочват също, че за информация по-скоро биха се доверили на ЕС (12%), отколкото на местното правителство (8%).

Българите имат най-високо доверие на здравните специалисти – 62%. Това е почти идентично с нагласите в ЕС – 67%.

В същото време българите са по-склонни да се доверят на неспециалисти – 39%, отколкото гражданите на ЕС – 19%.

#ЕС #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »