Парламентът създава две ново времени комисии - „Росенец“ и „Полицейско насилие“

Парламентът създава две ново времени комисии - „Росенец“ и „Полицейско насилие“
НС
A A+ A++ A

В двата пленарни работни дни за Народното събрание през тази седмица, депутатите ще гласуват две проекторешения за създаване на временна анкетна комисия „Росенец”, предаде репортер на БГНЕС.

Първият проект на решение за създаване на Временна анкетна комисия за установяване и проверка на законосъобразността на изграждането на всички обекти, находящи се на територията на Лесопарк „Росенец“, кв. Крайморие, община Бургас, както и всички действия от лятото на миналата година, предприети от представители на политически сили и служителите на НСО е на ГЕРБ. Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители.

Вторият проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните органи относно незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк „Росенец“, в района на нос „Чукалята“, гр. Бургас е на „Демократична България”, вносител е Димитър Найденов и група народни представители.

В дневния ред на парламента за тази седмица депутатите ще разгледат на първо четене законопроекта на „Има такъв народ” за изменение на Закона за политическите партии.

Ще се проведе и второ гласуване на законопроекта на „Има такъв народ” за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Народното събрание ще гласува и за създаване на Временна комисия за разследване на полицейско насилие при протестите през лятото. Вносител е Арман Бабикян от групата на „Изправи се. Мутри вън”.

Според внесеното проекторешение комисията ще разследва фактите и обстоятелствата при използването на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР срещу протестиращите. Вносителите припомнят, че на 10 юли 2020 г. и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани са използвани насилие и репресия. Бяха задържани десетки граждани и журналисти, използван бе безогледно сълзотворен газ срещу журналисти, възрастни хора, жени и деца, допълват те. В мотивите вносителите подчертават, че във връзка с упражненото насилие са укрити доказателства за извършените нарушения на закона от страна на служителите на МВР. Извършващите проверката институции действаха като съучастници и прикриваха извършените деяния, категорични са от парламентарната група. 

 

#Народно събрание #Росенец #полицейско насилие #Изборен кодекс #Закон за политическите партии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »