207852 статии       |       425 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.7322| EUR 1.95583| GBP 2.31131|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Дончев: Бързам да внеса в Брюксел Плана за възстановяване, но действията ми може да се сметнат за непочтени

27 април 2021, вторник / 19:27; Коментари: 0
Send to Kindle
Дончев: Бързам да внеса в Брюксел Плана за възстановяване, но действията ми може да се сметнат за непочтени

Дни преди да изтече срокът, в който Европейската комисия очаква държавите членки да изпратят своите предложения по Плана за възстановяване и развитие, България все още няма тази готовност.  ГЕРБ обаче  решиха все пак да внесат проекта, по който работят от месеци.

На заседание на Бюджетната комисия вицепремиерът в оставка Томислав Дончев поиска разрешение от Народното събрание за задвижване на процедурата.

"Без санкция от Народното събрание не е редно, не е почтено, не е морално. Действията ми да внеса Плана прибързано биха могли да бъдат отчетени като политически саботаж или несъобразяване с волята на новото мнозинство", смята той.

Без разрешение от депутатите, Брюксел може единствено да се произнесе дали планът отговаря на изискванията, но не и по същество.

"Аз утре – сряда, ще информирам колегите от Европейската комисия, че желаем официално да стартираме процедурата по предварителна проверка. След като бъде премината тази процедура,  Планът би могъл да се внесе", обясни Дончев.

Депутатите от другите партии  настояха планът на ГЕРБ да бъде официално депозиран в парламента. За да се случи това,  БСП утре ще предложат решение на Народното събрание, което да упълномощи Дончев да действа.

Досега 17 държави-членки са представили своите планове в Брюксел.  Общият бюджет за подпомагане на държавите за справяне с последствията от пандемията общо е.750 млрд евро. България ще кандидатства по плана за финансиране за 12 млрд .лв.

Сроковете, които обяви вицепремиерът в оставка – между 2 и 3 седмици, ще отнеме на Европейската комисия, за да направи предварителна оценка на българския план. Най-малко 5 месеца пък ще отнеме, за да достигнат до страната ни първите средства по възстановителния план. Ако се стигне до изцяло нов, то той ще забави получаването на средства с най-малко 8 месеца, докато бъде одобрен от Брюксел.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: