Доставките на ваксини през май ще са двойно повече, през юни - четворно

Доставките на ваксини през май ще са двойно повече, през юни - четворно
Pixabay
A A+ A++ A

"Насочваме ваксината на Janssen към туристическата индустрия, за да се уверят почиващите, че България е безопасна дестинация. През май ще получим 2 пъти повече ваксини, отколкото през април, а през юни – 4 пъти повече". Това заяви доц. Ангел Кунчев на пресконференция за отбелязването на Европейската имунизационна седмица (26 април – 2 май 2021 г.), цитиран от Нова телевизия. През тази година тя се провежда под надслов „Ваксините ни сближават“ (“Vaccines bring us closer”). 

"През последните години се надигна вълна от скептицизъм относно ваксините. Спадът на колективния имунитет показа, че в момента, в който отстъпим от рутинните имунизации, заболяванията се появяват отново – коклюш, морбили. Защото хората престанаха да смятат ваксините за важни", заяви от своя страна д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ).

По думите му в световен мащаб вече са приложени над 230 млн. ваксини срещу COVID-19.

Доц. Кунчев отчете, че в началото на тази година е имало около четири пъти по-нисък пик на грипната епидемия заради наличието на COVID-19.

"Когато има превалиращ вирус, той успява да "избута" останалите щамове и да намали терена на тяхното разпространение", обясни главният държавен здравен инспектор.

Д-р Александър Симидчиев сподели, че на 23 април е бил внесен проект, с който се предвижда към въвеждането на епидемична обстановка да се активира или създаде наново пандемичен план. Той трябва да съдържа ключови параметри, на базата на които да се оценява ефективността му. 

Проф. Тодор Кантарджиев разясни, че ще у нас ще има 4-валентна ваксина с щамове от група А - от свински грип и камбоджия, както и от група Б – Вашингтон и Пукет. Това ще е грипна ваксина с по-голямо антигенно съдържание за укрепване на имунитета на възрастните хора.



#коронавирус #ваксини #доставки #туристически бранш #Ангел Кунчев #Тодор Кантарджиев #Александър Симидчиев #грип #щамове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »