Манолова предлага намаление на заплатите на депутати и министри

Манолова предлага намаление на заплатите на депутати и министри
Изправи се.БГ
A A+ A++ A

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внася проект на решение за намаляване на заплатите на народните представители от три средни работни заплати на една средна работна заплата.

В момента три средни работни заплати са близо 7000 лв., стана ясно от думите на Манолова, като тя допълни, че предлага заплатата да стане една средна работна заплата, тоест около 1400 лв.

Предлагаме освен на народните представители, да се намалят и възнагражденията на министрите, зам.-министрите, директорите на дирекции, както и всички висши публични длъжности, допълни тя.

Замразяване на работните заплати на народните представители не е достатъчно, когато хората живеят с 24 лв. на ден, затова предлагаме намаление. Една средна работна заплата е абсолютно реалистичен размер на заплатата. Голяма част от българите успяват да живеят с тези пари, дори и с по-малко, следователно и народните представители могат, допълни Манолова.

В условията на социална, икономическа и здравна криза, когато бизнесът е на колене, фирмите фалират и не получават подкрепа от държавата, не следва народните представители да получават три средни работни заплати. Предлагаме парите да се насочат към социалното министерство за лични асистенти на хората с увреждания, заяви още Манолова.

Не е морално, докато хората с увреждания изнемогват, лицата, назначени да работят за българския народ, да получават заплати от хиляди левове, категорична бе тя.

Манолова подчерта, че решението е в сила от встъпването в длъжност на депутатите – 4 април до края на 2021 г. Тя допълни, че от парламентарната група ще настояват текстовете да са включени в Правилника за дейността на Народното събрание, а решението да е в дневния ред за сряда.

Изцяло във възможностите на народните представители е да си поемат разходите за публичен и личен транспорт и самолетни билети, ако ще получават една средна работна заплата, заяви още Манолова и припомни, че „Изправи се! Мутри вън!“ предложи разходите за транспорт да не са за сметка на парламента.

 

#Мая Манолова #предложение #депутати #министри #заплати #намаляване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »