Брюксел се подготвя за съд с AstraZeneca

Брюксел се подготвя за съд с AstraZeneca
Pixabay
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) готви съдебни действия срещу AstraZeneca поради проблеми с доставката на ваксини. Това съобщи "Политико", предаде БГНЕС.

Според източници, Комисията е повдигнала въпроса на среща на представители на страните от общността в сряда, по време на която мнозинството е обявило намерение да подкрепи завеждането на дело срещу производителя поради оплаквания за провала в доставките на обещаните дози от лекарството. Същността на това производство е да задължи AstraZeneca да предостави на страните-членки на ЕС дозите ваксина, посочени в договора.

AstraZeneca предизвика гнева на ЕС през януари, когато заяви, че няма да може да предложи на блока броя очаквани първоначално дози. До края на първото тримесечие компанията достави 30 милиона дози на страните от ЕС, вместо 100 милиона дози, заложени в нейния договор. Недостигът силно възпрепятства ваксинационните кампании в страните от ЕС.

Компанията обяви, че ще достави около 70 милиона дози до края на второто тримесечие на годината, когато трябваше да достави всички 300 милиона дози, осигурени от договора с ЕС. 



#ЕК #AstraZeneca #съд #дело #подготовка #провал #доставки #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »