Марсоходът, пратен от НАСА, извлече безопасен за дишане кислород от Червената планета

Марсоходът, пратен от НАСА, извлече безопасен за дишане кислород от Червената планета
A A+ A++ A

НАСА регистрира ново постижение при сегашната си мисия до Марс: превърна въглероден диоксид от негостоприемната атмосфера в безопасен за дишане кислород, съобщи в сряда американската космическа агенция, цитирана от Ройтерс.

Безпрецедентното извличане на кислород, буквално от въздуха на Марс, беше постигнато от експериментално устройство на борда на "Пърсивиърънс" - шестколесния марсоход, кацнал на Червената планета на 18 февруари след 7-месечно пътуване от Земята.

При първото си активиране инструментът с размер на тостер, наречен MOXIE - съкратено от Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, произвел около 5 грама кислород, които биха стигнали за около 10 минути на един астронавт на Червената планета, съобщи НАСА.

Подвигът маркира първия експериментален добив на природни ресурси от околната среда на друга планета за пряко използване от хората.

"MOXIE е не само първият инструмент за производство на кислород в друг свят", заяви Труди Кортес, директорка на технологичните демонстрации в дирекцията на космическите технологии на НАСА.

Тя го определи като първата технология от този вид, която ще помага на бъдещите мисии да "живеят от земята" на друга планета.

Инструментът работи чрез електролиза, която използва екстремна топлина, за да отдели кислородните атоми от молекулите на въглеродния диоксид, който съставлява около 95% от атмосферата на Марс.

Останалите 5% са запълнени предимно от азот и аргон. Кислородът на Марс е в незначителни количества.

Образуването на кислород от въглероден диоксид е от възлово значение за потенциалните човешки експедиции към Червената планета, както за самите астронавти, така и като необходима съставка за ракетно гориво, за да ги отведе обратно у дома.

Според НАСА извеждането на четирима астронавти от марсианската повърхност ще отнеме около 7 тона ракетно гориво, съчетано с 25 тона кислород.

Транспортирането на машина за преобразуване на един тон кислород до Марс е по-практично, отколкото да се пренесат 25 тона кислород в резервоари от Земята, заяви главният изследовател на MOXIE Майкъл Хехт от Масачузетския технологичен институт.

Астронавтите, живеещи и работещи на Марс, ще имат нужда от един метричен тон кислород помежду си, за да издържат цяла година, допълни той.

MOXIE е проектиран да генерира до 10 грама на час и учените планират да пуснат машината поне още девет пъти през следващите две години при различни условия и скорости, каза НАСА.

Първият цикъл на преобразуване на кислород настъпи ден след като НАСА постигна първи контролиран полет на самолет на друга планета в историята с успешното излитане и кацане на миниатюрен робот хеликоптер на Марс.

Подобно на MOXIE, хеликоптерът с два ротора, наречен "Индженюити", стигна до Марс заедно с "Пърсивиърънс". Основната мисия на марсохода пък е да търси вкаменени следи от древни микроби.

#Марс #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »