EMA вижда връзка между ваксината на J&J и кръвните съсиреци

EMA вижда връзка между ваксината на J&J и кръвните съсиреци
A A+ A++ A

Във вторник Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че е открил възможна връзка между ваксината срещу Covid-19 на компанията "Джонсън и Джонсън" (J&J) и редки проблеми със съсирването на кръвта при пълнолетни хора, ваксинирани в САЩ.

EMA посочи, че нейният комитет по безопасност на лекарствата заключава, че към информацията за тази ваксина трябва да се добави предупреждение за необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити, но че тези събития трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции. Препоръката е на Комисията за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност.

"Общите ползи от ваксината на "Джонсън и Джонсън" за предотвратяване на Covid-19 надвишават рисковете от странични ефекти“, подчерта EMA.

Европейският лекарствен регулатори също така установи, че всички случаи са настъпили при възрастни под 60 години, предимно жени, в рамките на три седмици след ваксинацията, като добави, че всички налични доказателства, включително съобщения за 8 случаи в Съединените щати от общо 7 милиона ваксинирани, са част от нейната оценка.

"Въз основа на наличните в момента доказателства, специфични рискови фактори не са потвърдени", заяви агенцията.

Комитетът по безопасност на EMA отбелязва, че кръвните съсиреци се появяват най-вече на необичайни места, като например във вените в мозъка (мозъчна венозна синусова тромбоза, CVST) и корема (тромбоза на спланхнична вена) и в артериите, заедно с ниски нива на кръвни тромбоцити и понякога кървене.

Прегледаните случаи бяха много подобни на случаите, възникнали с ваксината срещу Covid-19, разработена от "АстраЗенека" (AstraZeneca) - Vaxzevria

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »