Пандемията в развитие: Тестват дигиталния сертификата за ваксинация във Франция

Пандемията в развитие: Тестват дигиталния сертификата за ваксинация във Франция
A A+ A++ A

За последните 7 дни са регистрирани 5,2 млн. случая на коронавирус в глобален мащаб, което е рекорден брой заразени за седмица.

Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус и подчерта, че продължава да се увеличава разпространението на инфекцията сред по-младите. За пета поредна седмица расте и броят на смъртните случаи:

„За 9 месеца имаше 1 милион смъртни случая, после за още четири те станаха 2 милиона, през следващите три стигнаха 3 милиона починали. Големите числа могат да ни объркат, но зад всеки от тези смъртни случаи стои трагедия - за семейството, обществото и нацията“, каза директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус

Франция започна тестване на дигитален сертификат за ваксинация срещу коронавирус като част от усилията на Европейския съюз за осигуряване на "свободно и безопасно движение" на хората по-късно през годината.

От вторник на френските граждани, които се тестват за Covid-19, ще бъде изпратен цифров документ, който може да бъде изтеглен или достъпен чрез разработеното от държавата приложение за коронавирус TousAntiCovid.

Следващата седмица подобен цифров документ ще започне да се прилага и за тези, които са ваксинирани срещу Covid-19.

Така Франция става първата държава членка на ЕС, която започва да тества цифровия си сертификат.

По-рано днес от Брюксел съобщиха, че ЕС е започнал преговори със САЩ за взаимно признаване на сертификатите за коронавирусна ваксинация.

Говорител на Европейската комисия потвърди във вторник, че Европейският съюз и САЩ са започнали преговори за взаимно признаване на сертификатите за ваксинация срещу коронавирус.

Въпреки че Брюксел е получил "значителен интерес от държави извън ЕС" за подобни обсъждания, дискусиите със страни извън Съединените щати все още не са започнали, отбеляза още европейският служител.

Европейският съюз продължава да работи по създаването на цифров зелен сертификат с цел да се даде възможност за "свободно и безопасно движение" в рамките на блока по време на пандемията.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) изрази своето противопоставяне на идеята. В понеделник Извънредната комисия за коронавирусната пандемия на СЗО се обяви срещу предоставяне на доказателство за ваксинация като предпоставка за международни пътувания.

Комитетът основава своята препоръка на "ограничените (макар и нарастващи) доказателства за ефективността на ваксините при намаляване на предаването и постоянното неравенство в глобалното разпространение на ваксини“.

С оглед на това той "силно насърчава" държавите да преразгледат идеята за ваксинационни паспорти за Covid-19, за да насърчат свободата на движение.

#Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »