Сачева разкри кои министри ГЕРБ смята за отличници и ще бъдат предложени за нов кабинет

Сачева разкри кои министри ГЕРБ смята за отличници и ще бъдат предложени за нов кабинет
A A+ A++ A

Предстои да видите състава, но отиваме с нагласа да предложим това, което избирателите са съставили. Ще представим кабинета, въпреки че ясно съзнаваме, че няма да сформираме кабинет. Това каза социалният министър в оставка Деница Сачева пред bTV.

Тя каза, че "ще видим" дали премиерът Борисов ще присъства на преговорите за кабинет и потвърди, че Даниел Митов е номинацията за премиер на ГЕРБ.

"Имахме разговори, коментирахме какви са вариантите и решението е общо на цялата партия. Почти сме готови и момента, в който получим мандат ще покажем кабинет", допълни министърът в оставка.

"Със сигурност ще има комбинация от лица, които познавате и ще има предложения за министри, които ще чуете за първи път. Аз лично предпочитам да остана в Народно събрание. Не мога да дам оценка за себе си. Изключително успешен колега е Красимир Вълчев и работи изключително успешно по кризата. Може би един от най-добрите министри на образованието е", заяви още тя.

Сачева каза, че ГЕРБ е отчел грешките и недостатъците, но и всичко, което е успял да постигне.

"Независимо от спекулациите по дългове - до момента сме взели само 800 милиона", каза тя.

"Имаше достатъчно успешни министри. Владислав Горанов и Кирил Ананиев също са много успешни министри. Влязохме в чакалнята на еврозоната, което е успех, който не може да бъде замитан под килима. Няма значения какви са моите очаквания, но в рамките на ГЕРБ има достатъчно успешни хора, които са полезни за държавата. Костадин Ангелов също е успешен министър и се справи добре с кризата, непрекъснато е в диалог с медиите и е добра кандидатура за здравен министър. Би могъл да бъде част от състава на кабинета", каза Сачева.

Според нея гласуването на оставката на кабинета в парламента е било прибързано.

"Какви точно сме ние в кабинета? Ако проследите историята, Татяна Дончева по време на гласуването на оставката на кабинета на Костов е смятала точно обратното - че не трябва да се гласува. Ние сме министри в оставка и след като оставките са гласувани, може да се счита, че сме обикновени граждани", допълни Сачева.

"Борисов не е бил призоваван по надлежния ред до момента. Това, което се случва в парламента, не е интерес към изслушването му, а да бъде унижен, както и други членове на кабинета му. Не мисля, че дейността на Борисов е непрозрачна, а това че някой иска друга форма на контакт, е негово виждане", каза тя.

Тя припомни, че ма вицепремиера Дончев не му беше дадена думата в народното събрание,  да представи плана за възстановяване и устойчивост.

"Има време до сряда, но това, което направиха депутатите - гласуваха оставката на кабинета. Борисов ще прецени дали ще участва. Ние не виждаме интерес към работата ни, нито нагласа за приемственост. Виждаме опозиция на инат, на всичко, което сме предложили. Г-жа Манолова беше категорично против 50-те лева на пенсионерите, а днес е внесла проект да се изплащат до края на годината. За подобен акт трябват почти 1 милиард, които не е ясно от къде ще дойдат", каза посочи Сачева.

"Законопроектът е внесен в парламента и е обсъждан. Има постоянно обновяване на плана. Призоваваме планът да бъде прегледан от Народното събрание и ако има загриженост да се запази срока, нека се внесе от Министерски съвет. Нека видим какви са идеите на колегите и какъв план имат те. Този план ще донесе над 50 милиарда на България", призова Сачева. 

#Деница Сачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"