Кунчев и Кантарджиев препоръчаха да не се разхлабват мерките и дискотеките да останат затворени

Кунчев и Кантарджиев препоръчаха да не се разхлабват мерките и дискотеките да останат затворени
A A+ A++ A

Координиращ орган на борбата с Covid-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения.“ Това обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, член на разформирования, а после върнат Национален оперативен щаб (НОЩ).

Той обясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит. „Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа“, заяви той.

По думите му работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от Covid-19.

„Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това – неминуемо ще има отражение на заболеваемостта“, категорично заяви той и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.

„България се движи по ръба на бръснача, и то доста успешно“, коментира той и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите – инфаркти, инсулти, затлъстяване и т. н.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че днес, 18 април, заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база. Колективният имунитет е постижим през август, смята той.

„Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите“, каза още доц. Кунчев.

Според него е наложително да се разработи и да стартира кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

Той определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант.

Подобно на колегата си мнение изрази и друг култов член на щаба - Тодор Кантарджиев.

"Има мерки, които не трябва да се разхлабват на този етап. Притеснява ме, че всяко разхлабване на мерките може да доведе до повишаване на случаите. Спортните мероприятия и заведенията най-много ме притесняват. Трябва да бъде отложено пускането на много публика и отварянето на нощните заведения", заяви той.

Според него моловете не са толкова рискови, ако са само места за пазаруване, а не за събирания.

Проф. Кантарджиев коментира и разформироването на Националния оперативен щаб (НОЩ), както и задачите, които той ще продължи да изпълнява. "НОЩ стартира с четирима лекари, както и хора от Външно министерство и полицията. Имахме три задачи: да информираме правителството за хода на пандемията, което ще продължаваме да правим. Втората ни задача беше да координираме контактите между държавните институции". каза професорът.

По думите му повече от 95% от случаите на коронавирус у нас вече са от британския вариант.

"Трета доза от ваксините ще трябва да се слага, само ако се получи бързо разпространение на щам, който може да се промени. Втората игла увеличава защитата с 15 – 20%. Ако човек се разболее между двете дози на ваксините, не е необходимо да приема втората, защото вече ще има имунитет", каза той. И увери, че още в понеделник здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов ще съобщи официалната позиция във връзка с имунизацията с AstraZeneca оттук нататък.

#Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »