Човекът на СЗО у нас: "Втората игла" трябва да е със същата ваксина, с която е била първата

Човекът на СЗО у нас: "Втората игла" трябва да е със същата ваксина, с която е била първата
A A+ A++ A

Не може да бъде поставяна втора доза от различна ваксина. Това заяви в ефира на БНТ доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България. По думите му няма клинични изследвания, че това ще бъде ефективно. Той коменитра, че цялата дискусия около "АстраЗенека" е политическа, повлияна от "други фактори".

Никой не си даваше сметка какво ще бъде влиянието на коронавируса върху психиката на хората, които го преболедуват, каза доц. Околийски, като цитира изследване на Оксфордския университет и Световната здравна организация, според което всеки трети преболедувал развива някакво психично страдание до 6 месеца.

Изразява се в депресия, паническо разстройство, може да се отключат и по-дълбоки страдания. Те биха имали сериозно въздействие не само върху индивидуално върху човека, но и обществено, което пък води до сериозни социални и икономически загуби, заяви доц. Околийски.

Според него решението трябва да е мултисекторно, тъй като това не е проблем само на здравната система. Въпрос е на политически ангажимент на най-високо ниво. В тази област не трябва да се хабят гръмки думи, а да се инвестират сериозни средства, призова доц. Околийски.

Нужна е и законодателна инициатива в следващия парламент, за да бъде гарантирана безопасността на уязвимите групи, каза още той.

#ваксинация #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »