7000 се подписаха под петиция за оставката на Шарл Мишел заради „Дивангейт“

7000 се подписаха под петиция за оставката на Шарл Мишел заради „Дивангейт“
Президентство на Република Турция
A A+ A++ A

Последиците от „Дивангейт“, инцидентът със стола от миналата седмица, продължават да се разширяват. Това, което започна като дипломатически инцидент, заплашва да се превърне в пълноценна вътрешна криза.

Днес следобед, както председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, така и председателят на Съвета Шарл Мишел, ще трябва да дадат обяснения на лидерите на политическите групи на Европейския парламент за случилото се по време на срещата им с турския президент, съобщава „Евронюз“, предаде БГНЕС.

"Няма съмнение, че това е голяма дипломатическа победа за Ердоган. Не мисля, че беше умишлено на 100%, но със сигурност едно невнимание в някои детайли от играта на власт между Комисията и Съвета направи тази случка възможна. И това показва колко слаб е Европейският съюз на международно ниво и вероятно изглежда много по-слаб от това. Мисля, че ЕС е по-силен, отколкото изглежда. Но по някакъв начин това е капан. И това за пореден път вреди, само няколко седмици след случката в Москва и показва, че ЕС не е готов за тази игра, нито за автономията, която претендира и се опитва да създаде “, казва Алберто Алемано, професор по право на ЕС в HEC Париж.

По време на среща с Ердоган, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен видя как турският президент и Шарл Мишел заемат едни и същи столове, докато тя беше оставена да седне на страничен диван.

В момента петицията, призоваваща за оставката на Мишел, е достигнала 7000 подписа. Петицията, организирана от различни женски групи, обвинява Шарл Мишел в „безсмислено отношение, което е вредно” за всички граждани на ЕС и показва слаб образ на Европа. 



#оставка #Шарл Мишел #петиция #Урсула фон дер Лайен #Реджеп Ердоган #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »