Вирусът у нас: Мобилни екипи за ваксинация тръгват из Пловдивска област

Вирусът у нас: Мобилни екипи за ваксинация тръгват из Пловдивска област
A A+ A++ A

Общинските мобилни екипи за имунизация срещу COVID-19 са в готовност да възобновят работата си от следващата седмица. До тогава трябва да бъдат осигурени достатъчно количества от трите налични в страната препарата – на „АстраЗенека”, „Пфайзер” и „Модерна”.

„В моментна актуализираме списъците с желаещи. Изработваме график, маршрутизация, за да можем да тръгнем по големите предприятия. Имаме заявки от доста колективи”, обясни пред TrafficNews директорът на дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов.

Двата специализирани автомобила, оборудвани като подвижни имунизационни центрове, отново ще обслужват големи общински, частни и държавни предприятия в Пловдив и областта. Екипите ще са в помощ и на трудно подвижни възрастни хора, които нямат възможност да се придвижат до имунизационен център или до кабинета на своя семеен лекар. Също така те ще обикалят отдалечените населени места в областта, където няма медицинска услуга и възможност хората да се имунизират.

Д-р Калинов сподели, че след временното спиране на ваксинацията с „АстраЗенека” много хора са отказали да си поставят този препарат. И са заявили, че искат РНК ваксина на „Модерна” или „Пфайзер” или която и да е друга – включително векторните Спутник V, китайската, Джонсън и Джонсън.

„Моето лично мнение относно ваксината на „АстраЗенека” е, че тук става въпрос за корпоративна война. Повече от половината лекари и здравни работници се имунизираха с тази ваксина. Аз също ще се ваксинирам с „АстраЗенека”, когато ми спадне нивото на антителата. Тя с нищо не е по-лоша от всички останали векторни ваксини”, смята д-р Калин Калинов.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"