Блуумбърг: Евросъюзът може да достигне ваксинационните си цели до началото на лятото

Блуумбърг: Евросъюзът може да достигне ваксинационните си цели до началото на лятото
Pixabay
A A+ A++ A

Европейската комисия е казала на правителствата от ЕС, че прилагането на ваксините срещу Covid-19 може да достигне ключовата цел по-рано от очакваното, според нови прогнози, които обаче зависят от хората, ваксиниращи се с препарата на "АстраЗенка" (AstraZeneca), съобщава във вторник агенция Блумбърг, цитирайки европейски вътрешен документ, предаде БНР.

В този документ, разпространен до националните делегации в Брюксел, ЕК посочва, че повечето държави членки ще разполагат с достатъчно ваксини, за да имунизират по-голямата част от населението си до края на юни.

Според документа, видян от Блумбърг, Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия ще бъдат в състояние да имунизират напълно над 55% от общото си население до края на юни. Преди това ЕС заяви, че иска да ваксинира 70% от пълнолетните европейски до края на лятото, което - в зависимост от демографията на всяка държава членка - отговаря на около 55-60% от общото население на дадената страна.

Прогнозите на ЕК показват нарастваща увереност в Брюксел, че кампанията за ваксинация ще се подобри след катастрофално начало, доминирано от закъснения, смесени послания и политически борби.

Но несигурността относно ваксината на "АстраЗенека" може да помрачи тези перспективи, отбеляза Блумбърг.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) може да посочи потенциална връзка между ваксината на британско-шведската компания и редки случаи на образуване на кръвни съсиреци, съобщи във вторник италианския ежедневник Il Messaggero, цитирайки Марко Кавалиери, председател на екипа за оценка на ваксините към ЕМА.

Британският регулаторен орган по лекарствата също призовава за промени в неговите насоки за употребата на ваксината при по-млади хора, съобщи в понеделник Channel 4 News.

Докладите за странични ефекти от ваксината на "АстраЗенека" вече доведоха до временно спиране през март на нейното прилагане в редица страни от ЕС. В последствие беше възстановено нейното използване, но някои правителства ограничиха употребата на тази ваксина до определени възрастови групи.

Евентуални по-нататъшни проблеми с ваксината на "АстраЗенека" могат да затруднят изпълнението на плана на ЕК за ускорена ваксинация, което пък да утежни допълнително наличните и към момента локдауни в редица европейски страни в опит да се ограничи третата вълна на коронавирусната инфекция.

Според Блумбърг, прогнозният документ на ЕС от 1-ви април описва точния брой дози, които ще бъдат на разположение на всяко едно правителство до края на юни. Въпреки че общата картина е положителна, се очаква някои държави членки, включително Австрия, Хърватия, Чехия и България, да изостанат.

Заложените от ЕК прогнози показват, че до края на юни се очаква в Австрия да бъде ваксинирано 51,3% от общото население, в Хърватия - 45,3% и в България - 45,0%.

Други, като Дания и Малта, ще достигнат прага на колективен имунитет много по-рано, тъй като ЕК очаква в тези две държави да бъдат ваксинирани до края на юни съответно 93,1% и 79,9% от общото им население.

Отново трябва да се има предвид, че 70% ваксинирано възрастно население в даден европейска държава, което е основната цел на ЕК, съответства на ваксинация на около 55-60% от общото население на тази държава.

Оценките, видени от агенция Блумбърг, са фактор при споразумението от миналата седмица в рамките на ЕС за преразпределяне на част от партидите с доставки на ваксини към страни, където доставките са оскъдни.

Това вероятно е основна причина и за допълнително отпуснатите на България над 1,2 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Изоставащите с ваксинацията държави не са използвали пълното разпределение на коронавирусните ваксини, на които са имали право съгласно споразуменията за покупка на ЕС с компаниите BioNTech SE и Pfizer Inc., както и с Moderna Inc., като вместо това са избрали да се съсредоточат върху по-евтината ваксина на "АстраЗенека". Тъй като доставките на "АстраЗенека" изостават от графика, тези страни членки могат да се сблъскат със забавяне при отварянето на техните икономики, дори след като се вземе предвид механизма, договорен да им помогне да наваксат това изоставане, посочва Блумбърг.

ЕК очаква доставките на ваксини в съюза да се увеличат до около 360 милиона дози през това тримесечие от малко над 100 милиона през първите три месеца на годината.

Еврокомисарят Тиери Бретон, който ръководи усилията за увеличаване на производството, заяви, че блокът ще има капацитета да достави достатъчно дози, за да достигне колективен имунитет до 14 юли, при условие че получените дози бъдат инжектирани. Датата е символична, като съвпада с Деня на Бастилията във Франция.



#ЕС #ваксиниране #цел #юни #AstraZeneca

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »