Доклад на МО: Нарушеният в полза на Русия баланс в Черно море е дестабилизиращ фактор за България

Доклад на МО: Нарушеният в полза на Русия баланс в Черно море е дестабилизиращ фактор за България
iNews
A A+ A++ A

Нарушеният в полза на Русия военно стратегически баланс в Черно море е основен дестабилизиращ фактор в близост до границите на България. „Основни дестабилизиращи фактори са продължаващото противопоставяне в Източна Украйна, милитаризацията на незаконно анексирания Крим, нарушеният в полза на Руската федерация стратегически военен баланс в региона и „замразените“ конфликти в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия. Запази се потенциалът за значително военно противопоставяне, което създава предпоставки за повишаване на регионалната нестабилност“, се казва в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили 2020, предаде БГНЕС.

НАТО остава главният стълб на колективната отбрана. Алиансът запазва ключовата си роля в архитектурата на европейската сигурност и продължава да бъде гарант за сигурността и териториалната цялост на своите членове, включително и на България.

„Регионът на Черно море продължи да бъде във фокуса на Алианса и неговите партньори. Особено важно за страната ни е решението за разработване на параметрите на адаптирано предно присъствие в югоизточната част на Алианса. Тук се включват изграждането на многонационална бригада в Румъния и мерките за усилване на военноморското и военновъздушно присъствие на НАТО в региона чрез планирано провеждане на учения и тренировки“, се казва в доклада.

Изграждането на регионален военноморски координационен център на НАТО в България е част от мерките, които ще допринесат за повишаване на сигурността.

„Важни за Черноморския регион и страната ни са и мерките с отбранителен характер за гарантиране на сигурността, които засягат цялата зона на отговорност на Алианса. Ключово място в тях има усилването на охраната на въздушното пространство по Източния фланг на НАТО в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана“, заявяват още авторите на доклада.

В рамките на НАТО Министерството на отбраната отдели голямо внимание върху променената среда на сигурност и работи за адаптация към новите предизвикателства. А те преди всичко са свързани с влошаващата се стратегическа среда, което е резултат от нарасналите агресивни действия на Русия и Китай.

 

#Министерство на отбраната #Черно море #Русия #НАТО #доклад #заплахи #дестабилизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »