Коронавирусът по света гони 130 млн. заразени

Коронавирусът по света гони 130 млн. заразени
Pixabay
A A+ A++ A

Близо 130 милиона случая на коронавирус са били регистрирани по света от началото на пандемията, а жертвите на инфекцията наближават 3 милиона.

На фона на тази стряскаща статистика Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че темповете на ваксинация, особено в Европа, остават твърде бавни, предаде БНР.

Хърватия допуска българските граждани от 1 до 15 април, ако представят отрицателен резултат от PCR или бърз антиген тест, сертификат за ваксинация или медицински сертификат за преболедуван Covid-19.

А българските граждани, които пристигат в Португалия, независимо с какъв транспорт, предварително трябва да попълнят онлайн двуезичен формуляр.

Британският здравен регулатор установи 30 случая на тромбоза след поставяне на ваксината на "Астра Зенека". Някои държави ограничават използването на препарата, докато трае проучването на докладваните случаи.

В същото време във Великобритания се засилват настроенията срещу  издаването на ваксинационни паспорти. Група от над 70 депутати обяви, че всяко изискване да се доказва ваксинационния статут за достъп до работа, бизнес или услуга е дискриминация и ще породи разделение на обществото.

А страните в Европа продължават да отбелязват мрачни рекорди по брой заразени.

В Украйна за денонощие над 400 души са починали, а новите случаи са близо 20 хиляди.

И Полша регистрира рекордните 35 000 новозаразени за 24 часа. Третата вълна в страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

Френските училища затвориха за три седмици, заради резкия скок в заразените. В болниците натискът е голям. Френски лекар заяви:

"Няма спад в пациентите с Covid, а имаме чувството, че сме в плато. Всеки ден приемаме между 8 и 10 пациенти и ситуацията в болницата все още е много напрегната."

До хаос и пострадали се стигна, след като белгийската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около две хиляди души, събрали се за концерт, въпреки забраната.

Обявата за концерта била разпространена в социалните мрежи, но се оказала първоаприлска шега.



#covid-19 #коронавирус #свят #заразени #жертви #пандемия #ваксинация #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »