Някои основни продукти с драстично поскъпване, но потребителската кошница поевтинява

Някои основни продукти с драстично поскъпване, но потребителската кошница поевтинява
Булфото
A A+ A++ A

С до 50% ще скочи цената на олиото спрямо миналогодишната, прогнозира Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщава БНР. За сметка на това тази година купуваме по-евтини плодове и зеленчуци. По данни на комисията потребителската кошница е поевтиняла, макар и с малко. Какви са цените на пазарите на дребно в София провери репортер на "Хоризонт".

Пазарът „Иван Вазов“ е необичайно празен, каза Мариан, който продава плодове и зеленчуци вече 6 години.

Краставиците и червените домати средно вървят по 4,80 лв за килограм, а розовите - по 5,80. Цитрусите се продават за около 3,50 лв. за килограм, а ябълките - по 4,50 лв.

На този пазар има и търговци, които предлагат собствена продукция, като Красимир Савов. Неговите градини са в село Говедаре, Пазарджишко. Според него освен заради намалените доходи, клиентите са по-малко и заради мерките за дистанция по пазарите.

На Женския пазар гледката е друга. Мерките отново се спазват и това не спира хората, дошли дотук заради по-ниските цени.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, причината за високата цена на олиото е ниският добив на слънчоглед в Европа, през миналата година. От началото на Covid пандемията, ръстът е с близо 40%, обясни председателят Владимир Иванов.

Разликата в цените на стоките между пазарите и супермаркетите може да достигне и до два пъти, поясниха от комисията.

"Най-лошото е, че в най-бедните градове ще намерите най-високите цени, а в София, Пловдив и Варна можете да намерите най-ниските", коментира Иванов.

Според експертите не се очакват резки скокове в стойността на основните хранителни продукти през годината.

#олио #потребителска кошница #плодове #зеленчуци #поскъпване #поевтиняване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"