По-оптимистични настроения сред граждани и бизнес в ЕС и България

По-оптимистични настроения сред граждани и бизнес в ЕС и България
Pixabay
A A+ A++ A

Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобриха през март по-силно от очакваното, като надвишиха осреднените им дългосрочни нива за пръв път от началото на коронавирусната пандемия преди 12 месеца.

Това показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, оповестени в четвъртък, предаде БНР.

ЕК отчета подобно подобрение на бизнес и потребителските нагласи и в нашата страна през третия месец на 2021 г.

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на ЕС, скочи през март до 100,0 пункта от 93,1 пункта през февруари. Съответният индекс за еврозоната пък нарасна до 101,0 от 93,4 пункта при осредни очаквания на финансовите пазари за доста по-слабо повишение към 96,0 пункта.

Това са най-високите нива на индекса на икономическо доверие както за еврозоната, така и в рамките на целия ЕС от февруари 2020 г. - точно преди началото на Covid пандемията в Европа.

Подобрение на икономически нагласи в ЕС и в частност в еврозоната бележат всички бизнес сектори, като подобен магнитут на повишение не беше виждан от миналото лято, когато европейската икономика се възстанови рязко от драматичния спад по време на първата вълна на коронавирусната пандемия.

Генератор за подема е Германия, където индексът на икономическите нагласи скочи през март с цели 7,9 пункта, следвана от Испания (повишение с 6,2 пункта), Франция (с 5,4 пункта), Италия (с 4,5), Нидерландия (с 4,4) и Полша (с 3,3 пункта).

Силен ръст бележи бизнес оптимизмът във всички икономически категории - в индустриалния сектор, в сферата на услугите, в строителството и търговията на дребно.

Индексът на потребителското доверие за еврозоната се повиши през март до -10,8 от -14,8 пункта през февруари, а за целия ЕС до -12,1 от -15,7 пункта.

Аналогичният индекс на икономическите нагласи в България нарасна през март до 89,5 пункта от 83,5 пункта през февруари, подобрявайки се за трети пореден месец от началото на годината и достигайки най-високо ниво от март 2020 г., когато и нашата страна се оказа в капана на локдауна заради първата вълна на коронавирусната пандемия.

През март проучването на ЕК отчита подобряване в промишления сектор на нашата страна (повишаване на съответния индекс до -6,2 от -9,2 пункта месец по-рано), както и в сферата на услугите (до -13,0 от -16,6 пункта месец по-рано) и в търговията на дребно (до +3,2 от -19 пункта). По този начин индексите на тези три водещи икономически сектора вече се намират в най-високите нива от март 2020 г., като единствено в строителството е отчетено слабо понижение (до -15,5 през март от -15,2 пункта през февруари).

Индексът на потребителското доверие в България се подобри през март до -25,2 пункта от -30,9 пункта през февруари, нараствайки за трети пореден месец от декемврийското дъно от -32,5 пункта (най-ниско ниво от юли 2020 г. насам).

В същото време индексът, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар, също бележи рязко повишение през март както в рамките на целия ЕС (до 98,0 от 91,9 пункта), така и в еврозоната (до 97,7 от 90,9).

За България индексът на заетостта се повиши през март до 102,5 пункта от 102,1 пункта през февруари, достигайки най-високо ниво от март 2020 г., когато първата коронавирусна вълна доведе до въвеждане на строг локдаун и в нашата страната.

#доверие #икономика #индекс #България #ЕС #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »