Норвегия отново отложи ваксинациите с "АстраЗенека"

Норвегия отново отложи ваксинациите с "АстраЗенека"
A A+ A++ A

Норвежките власти отново отложиха решението си за подновяване на ваксинациите с препарата на "АстраЗенека", съобщи Франс прес.

Решението не се очаква преди 15 април, уточниха властите.

"Вярваме, че е наложително да проведем още разследване на случаите," заяви директорът на норвежкия институт по обществено здраве.

Норвегия спря имунизациите с ваксината на британско-шведската компания, след като няколко души бяха приети в болница с кръвни съсиреци, имаше и смъртни случаи.

 

Същевременно група норвежки учени стигна до заключението, че препаратът на „АстраЗенека“ предизвиква имунен отговор в организма, при който образувани антитела могат да допринесат за възникване на тромбози - кръвни съсиреци.

През март  - като предпазна мярка, редица страни прекратиха употребата на ваксината на „АстраЗенека“ поради съобщения за образуване на тромби и нарушения на съсирването на кръвта при ваксинирани. На свой ред компанията публикува документ с уверения за безопасността на своето лекарство, добавяйки, че нейните констатации се основават на данни за повече от 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Великобритания.

Регулаторът на ЕС (ЕМА) обяви ваксината на „АстраЗенека“ за безопасна и ефективна на 18 март. Веднага след това бе съобщено за възобновяване на ваксинацията в Германия, Франция, Италия, Португалия, Испания, Словения и Нидерландия, както и у нас.

 

#"АстраЗенека"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"