ЕС въвежда спешно ваксинационен паспорт преди лятото

ЕС въвежда спешно ваксинационен паспорт преди лятото
A A+ A++ A

Европарламентът ще ускори одобрението на ваксинационния паспорт като използва неотложна процедура. Целта е документът да започне да се използва до началото на лятото.

Някои евродепутати изтъкнаха необходимостта от строги гаранции за защита на личните и медицинските данни и подчертаха, че неваксинираните не трябва да бъдат подлагани на дискриминация.

Цифровото зелено удостоверение на ЕС, което ще даде възможност за безопасно и свободно движение по време на пандемията, може да съдържа информация дали пътникът е ваксиниран, дали наскоро е получил отрицателен резултат от тест, както и информация за възстановяването му след преболедуване на COVID-19.

Британското правителство пък обмисля да разреши на кръчмите да изискват от клиентите си доказателство за ваксинация или отрицателен тест за коронавирус, за да пият бира. Идеята бе споделена от премиера Борис Джонсън в парламента и предизвика разгорещен спор.

Депутати предупредиха, че това може да дискриминира някои групи от населението, като например млади хора, които все още не са получили дори покана за първа доза, или пък представители на малцинствата, сред които ваксинационната кампания се провежда по-бавно заради религиозни убеждения. Идеята бе критикувана и от съсловни организации на ресторантьори и кръчмари, които я определиха като неприложима.

За някои професии като медици на първа линия и работещи в социални домове даже се обмисля ваксинирането да стане част от задължителния протокол за безопасни условия на труд.

 

#ваксинационен паспорт #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »