ЕС с ответен удар срещу Астра Зенека заради неизпълнените доставки! Имало и фалшиви ваксини

ЕС с ответен удар срещу Астра Зенека заради неизпълнените доставки! Имало и фалшиви ваксини
A A+ A++ A

Шефът на дирекция „Здраве“ в Европейската комисия Сандра Галина заяви, че Комисията ще предприеме действия срещу компанията „АстраЗенека“ заради неизпълнението на задължението ѝ по договора за доставки на ваксини срещу COVID-19.

Пред комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент бе категорична:

„Очаквахме доставки в размери на стотици милиони, а не сме получили дори четвърт от тях. Обсъждаме това със страните-членки и, разбира се, ще предприемем съответните мерки. Ще използваме всички инструменти, които имаме на разположение, за да получим дозите си. Това е важен елемент от отношенията ни с „АстраЗенека“.

Галина добави, че ЕС разполага и с инструмент за наблюдение на износа на ваксини, когото определи като „много полезен“. Тя добави, че има проблеми и с фалшиви ваксини, по който работи ОЛАФ.

По-рано председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен открито заплаши компанията „АстраЗенека“ със забрана на износ на ваксината ѝ извън Европейския съюз заради намалението на съгласуваните доставки на препарата в страните членки.

Британското правителство от своя страна не изключва ответни действия, ако лидерите на Европейския съюз решат тази седмица да блокират износа на произведени в Европа ваксини срещу коронавируса за Обединеното кралство.

#Астра Зенека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"