Вижте какви събития ще последват, когато британската кралица Елизабет II се спомине

Вижте какви събития ще последват, когато британската кралица Елизабет II се спомине
A A+ A++ A

Всичко в британския кралски двор се случва по протокол. Това важи както за най-елементарните дейности, така и до важни събития като сватби и погребения.

Кралица Елизабет II е на трона повече от 60 години. Какво ще се случи, ако най-дълго управлявалият монарх на Великобритания се спомине?

Какъв е протоколът, който се спазва, когато действащ монарх почине?

Първото нещо, което ще се случи, според кралския биограф Пени Джур, е нацията да изпадне в шок, тъй като това ще бъде тъжно травматично събитие за Великобритания.

Но преди обществото да научи тъжната вест, има няколко неща, които трябва да се случат "зад кулисите“.

London Bridge ще бъде свален

След като Лондонският мост падне, частният секретар на кралицата сър Кристофър Гайдт ще отговаря за информирането на министър-председателя, преди информацията да бъде предоставена на 15-те други страни, където кралицата е държавен глава и останалите от 36-те държави от Съдружието.

Това се прави от Центъра за глобален отговор на Министерството на външните работи, който се помещава на неизвестно място в Лондон.

Обществеността разбира за смъртта й, когато на портите на Бъкингамския дворец бъде поставено известие. Целият персонал ще носи черна лента на лявата ръка, която трябва да е с точно определен размер.

След това ще бъде публикувано изявление до Асоциацията на пресата и други новинарски издания. В този момент телевизионните канали ще прекъснат програмите си.

В някои медии имат кодова дума, с която да споменават смъртта на кралицата, например "г-жа Робинсън“. Щом новината стане публична, медиите ще пуснат готови истории за нейния живот, царуване и наследство.

Крал Чарлз II

Веднага щом кралицата се спомине, принц Чарлз ще стане крал. Разрешено му е да избере собственото си име и се очаква това да е "крал Чарлз III“.

В двореца "Сейнт Джеймс“ ще се проведе заседание на Съвета за присъединяване и всички формалности.

Той ще бъде наречен крал един ден след смъртта на кралицата, след като братята и сестрите му целунат ръката на официална церемония. Ще бъдат направени прокламации и докато кралицата лежи в ковчега, Чарлз ще посети Шотландия, Северна Ирландия и Уелс. Първите му думи като монарх ще се състоят в двореца Сейнт Джеймс.

Ако принц Филип е все още жив, тогава крал Чарлз ще реши какво ще стане с наследствената линия и дали ще бъде наследен от принц Филип или принц Уилям. Коронацията на крал Чарлз III ще бъде планирана в продължение на месеци след погребението, а титлата принц на Уелс ще се прехвърли на принц Уилям, макар и не веднага.

Преди погребението

Кралицата ще бъде погребана 10 дни след смъртта си. В това време тялото й ще остане в Бъкингамския дворец, за да може семейството й да се сбогува.

След това тя ще бъде преместена в Westminister Hall, където остане няколко дни, за да може обществеността да се поклони пред останките й.

Повече от 200 000 души посетиха тялото на майката на кралицата през 2002 г. На 10-ия ден, тялото на кралицата ще бъде преместено в Уестминстърското абатство за държавно погребение, на което ще присъстват държавни лидери от цял свят. Това ще е най-охраняваното събитие в модерната история.

В деня на погребението

В страната ще бъде обявен ден на национален траур, включително стоковата борса ще затвори. Биг Бен ще удари в 9 часа сутринта

Ковчегът ще пристигне в Уестминстърското абатство в 11 ч.

Някои се опасяват, че церемониите по погребението и коронацията на новия крал ще струват на британската икономика милиарди лири.

#Елизабет II

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »