Тотална промяна в Шампионска лига - вижте как ще изглежда раят на футбола много скоро

Тотална промяна в Шампионска лига - вижте как ще изглежда раят на футбола много скоро
A A+ A++ A

Приковаващата вниманието Шампионската лига ще изглежда напълно различна от сезон 2024/2025 и до месец от УЕФА ще официализират промените. Реформата е на път да приключи, а тя наистина ще е изключително голяма. Немското издание Билд прави кратко резюме на подготвените промени в лигата.

Кога ще бъде официализирани промените?

В момента се обсъждат подробностите, но УЕФА иска да финализира реформата на Шампионската лига до следващия конгрес на Европейската централа, който ще се състои на 20 април. Решението се очаква да бъде взето от Изпълнителния комитет на УЕФА.

Как ще изглежда Шампионската лига?

Напълно различно. Вместо 32 отбора във финалния етап ще участват 36 тима, които няма да бъдат разделени на групи преди елиминациите. Те ще играят заедно в една лига. Ще се използва така наречения „швейцарски модел“. Според текущото състояние на всеки отбор той ще изиграе общо 10 мача, като противниците ще бъдат изтеглени предварително от четири урни. В тези мачове ще се печелят точки, а най-добрите 8 от 36-те тима ще се класират на осминафиналите. Отборите от 9-то до 24-то място ще играят плейофи за още 8 места в осминафиналите. След това форматът се запазва с директна елиминация

Броят на мачовете!

В момента груповата фаза на Шампионската лига се състои от общо 125 мача. От 2024 година тези мачове ще станат 225. Това означава огромен скок в бройката на мачовете, а календарът трябва да се попълни с двубои през декември и януари.

Кой ще получи четирите допълнителни места в Шампионската лига?

Все още не е ясно кой ще се възползва от привилегията да вкара още отбори в най-големият клубен турнир. Очакванията са едната квота да отиде във Франция, а другата за още един шампион от по-малка лига. Обсъжда се две квоти да има за отбори, които са се представили много добре в Европа през последните 10 години, но не са успели да се класират в Шампионската лига в съответния сезон. Тези подробности обаче са въпрос на обсъждане.

Има ли критики към плановете за реформа?

Да. Европейските лиги виждат недостатъците най-вече в „орязването“ на по-малките лиги, сред които и България. Много фенове се страхуват, че отборите от „висшата класа“ ще стават все по-затворено общество, което ще направи изключително голяма финансовата и спортна разлика с другите клубове.

Предимствата на новата лига!

Участващите отбори ще имат повече мачове, а това значи повече пари. В момента клубовете играят 6 мача в груповата фаза, а след реформата ще играят по 10. "Реформата на Шампионската лига от 2024 г. ще отвори нов потенциал за приходи", заяви наскоро членът на управителния съвет на Байерн Оливър Кан в интервю за kicker.

Също така реформата се използва като инструмент, който да предотврати създаването на Суперлига между топ клубовете в Европа. За такава вече се заговори от Реал Мадрид и Ювентус.

Как ще се разпределят парите в Шампионската лига от 2024 г.?

Това все още не е напълно ясно. Всъщност на този етап дори не е ясно как ще се разпределят парите следващия сезон в Европа, когато стартира третият турнир Лига на конференцията.

Ще се промени ли и Лига Европа през 2024 г.?

Да, предстои промяна и в Лига Европа. Независимо, че още от предстоящия сезон ще има промени в Лига Европа от 2024 година се планира участието на 32 отбора, които също ще бъдат в една лига тип „швейцарски модел“. В Лига Европа всеки отбор ще изиграе по 6 мача и след това ще се продължава по модела на Шампионската лига.

#Шампионска лига

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »