Брюксел може да съди AstraZeneca, праща на компанията писмо

Брюксел може да съди AstraZeneca, праща на компанията писмо
Pixabay
A A+ A++ A

Европейската комисия ще изпрати писмо до компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) като част от усилията за разрешаване на спора с английско-шведската компания относно доставките на ваксини срещу Covid-19 за единния блока, заяви в четвъртък говорителят на ЕК Ерик Мамер, цитиран от Ройтерс, предаде БНР.

Според договора с ЕС, компанията трябва да достави 300 милиона дози от ваксината си до края на юни, но през миналата седмица заяви, че има за цел да достави само 100 милиона дози с оглед на производствени проблеми и експортни ограничения.

"Планираме да изпратим писмо до AstraZeneca, което ще ни позволи да започнем диалог с компанията като част от процес за разрешаване на спора", каза на пресконференция говорителят на ЕК.

Ерик Мамер отбеляза, че писмото се подготвя и ще бъде обсъдено с правителствата на ЕС, преди да бъде изпратено до фармацевтичната компания.

Втори говорител на Комисията каза пред Ройтерс, че писмото е в съответствие с член 18.5 от договора на ЕС с AstraZeneca.

Съгласно този член от договора, в случай на спор двете страни са се споразумели първо да се опитат да разрешат конфликта чрез неофициални дискусии след изпращане на подобно писмо.

В същия член от договора се казва още, че съдилищата в Брюксел ще бъдат отговорни за уреждането на всеки неразрешен спор с неформални разговори.

Запитан дали писмото може да е началото на евентуално съдебно дело срещу "АстраЗенека", говорител на ЕК каза: "Днес предприемаме конкретна стъпка. Ще видим къде ще ни отведе".



#Европейска комисия #AstraZeneca #писмо #ваксини #преговори #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »