Ресторантите искат отваряне на 11-ия ден, моловете – бързо изплащане на обещаните помощи

Ресторантите искат отваряне на 11-ия ден, моловете – бързо изплащане на обещаните помощи
Facebook/Йорданка Фандъкова
A A+ A++ A

При обявения 10-дневен локдаун от Сдружението на заведенията в България ще настояват на 11-ия ден заведенията да заработят при мерките и условията, при които работят сега - това коментира за програма "Хоризонт" на БНР заместник-председателят на сдружението Марин Сотиров.

Предстои от организацията да обсъдят бъдещите си действия.

"Истината е, че сме много афектирани. Очаквахме го като решение, но, като цяло, няма как бизнес, който е работил 17-18 дни, за отварянето на който са инвестирани хиляди левове, в момента отново да изпада в локдаун. Още повече, че много малко от хората вярват, че това ще трае 10 дни. Коментират се някакви неща, че след 10 дни ще се отворят само външните части на заведенията - градините, което изобщо не устройва бранша. Да не говорим за нощните клубове, които трябваше да отворят на 1 април", каза Сотиров.

От Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, изпратиха отворено писмо до властите в страната с искане за незабавни мерки по повод взетото днес решение за 10-дневен локдаун.

Затворените бизнеси настояват за „бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно“, както и за спешни мерки за подпомагане. От Асоциацията посочват, че служителите в магазините са също „на първа линия“ и апелират въпросът с тяхната ваксинация да бъде разгледан с приоритет.

Само през последните 3 месеца членовете на Българската ритейл асоциация са загубили стотици милиони лева. Около 15% от търговците на дребно у нас вече са фалирали, се посочва още в писмото.

 

#заведения #молове #обезщетения #изплащане #отваряне #локдаун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »