Работодатели натискат служители да си слагат COVID-ваксини

Работодатели натискат служители да си слагат COVID-ваксини
Pixabay
A A+ A++ A

Има не малко случаи на работодатели, които задължават служителите си да се ваксинират, което може да се приеме като дискриминация. Човек може да реши да не си слага ваксини поради здравословни и религиозни причини. Това заяви в ефира на БНТ Тодор Капитанов, експерт по трудово право към КНСБ.

По думите му допълнителният отпуск е въпрос на договаряне между работодателя и служителя.

"Човек не може да откаже да е хоум офис, тъй като по време на локдаун работодателят има право със заповед да определи такъв режим на работа. С разпределението на работното време в хоум офис, човек трябва сам да регулира работното си време, кога трябва да почива, унесен в работа пред компютъра, той постоянно е на линия. Това може да бъде избегнато, когато фирмите въведат своите правила за работа от дистанция, договорят се механизми чрез колективния трудов договор там, където има синдикални организации, всичко това уредено в закона", коментира Тодор Капитанов.

Според него това, че човек работи от дома не означава, че режимът му трябва да бъде по-различен.

"Чисто технически може да се изключват мобилните устройства, административна рестрикция за достъп до имейли. Такава практика има в Франция и Германия, където служителите, след приключване на работното време, не са длъжни да отговарят на телефонните обаждания. Подготвя се Европейска директива по този въпрос", допълни Тодор Капитанов.

Той добави, че при затварянето на училищата и детските градини служителят има няколко опции. Може да се уговори допълнителен платен годишен отпуск, служителят да излезе в дистанционна форма на обучение или да излезе в неплатен отпуск, каза още Тодор Капитанов.

#КНСБ #хоум офис #коронавирус #работодатели #служители #ваксиниране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »