Всеки 10-и звъннал на Спешна помощ – с коронавирус

Всеки 10-и звъннал на Спешна помощ – с коронавирус
Булфото
A A+ A++ A

Само за седмица, между 8 и 15 март, към Спешна помощ в София е имало 1482 ковид повиквания. 129 от обажданията са били за деца. Това съобщи говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска, цитирана от БНТ.

С нарастване броя на новорегистрираните случаи на коронавирус, расте сериозно и натискът върху спешните лекари. „Моля ви, пощадете ни“, апелира тя.

400-500 повиквания към Спешна помощ е имало за последното 12-часово дежурство. От тях около 50 пациента са с ковид. Между 30-40 души се хоспитализират за едно дежурство.

"Молим за съпричастие и разбиране", призова още Катя Сунгарска. Тя призова пациентите да търсят и личните си лекари.

"Нека да спазваме това, което здравните власти казват, че ще ни предпази", апелира тя.

„Натискът към нас е огромен, изцяло към здравната система. При нас работят хора, които също имат семейства и се притесняват. Но те не спират да работят. Една система, която една година държи фронта и се справя, просто да бъде пощадена“, каза Сунгарска.

Дефицитът в системата е наличен и ако този натиск продължи, не е ясно как ще издържи системата, призна още тя.

Според данните за хода на заразата вчерашният ден бележи най-мрачните резултати от началото на пандемията досега. Третата вълна на COVID-19 продължава да настъпва.

Натискът върху болниците расте. Около 75% от леглата в София са заети. В "Александровска", "Пирогов" и Военномедицинска академия леглата са почти изчерпани. Увеличават се настанените в интензивни отделения.

Затова властта готви пълно затваряне на София и областта.

"Най-вероятно е мерките да влязат в сила от събота в София. От понеделник евентуално в цялата страна, ако се стигне до такова решение. Вълната засяга почти цяла България. Така че моето мнение, че е назрял моментът и за национално решение, заяви доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор вчера след среща в Министерството на здравеопазването с участието на кмета на София Йорданка Фандъкова, шефа на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и директори на болници.

Зелените коридори за пазаруване на възрастни остават. А окончателно решение за ограниченията в София трябва да бъде взето днес на заседание на областния щаб.

Очаква се новите мерки да важат минимум 14 дни.



#Спешна помощ #коронавирус #хоспитализирани #натовареност #covid-19 #натиск #здравна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »