Kатолическата църква не даде благословията си за еднополовите съюзи

Kатолическата църква не даде благословията си за еднополовите съюзи
A A+ A++ A

Kатолическата църква няма да благославя еднополовите съюзи, се казва в изявление на Ватикана, одобрено от папа Франциск, предадоха световните агенции.

Обяснявайки решението в обширна бележка, Светият престол определя хомосексуалността като „избор“, намеква, че той е греховен и обявява, че този избор "не може да се определи като обективно отреден" в Божиите планове.

"Благословията на хомосексуалните съюзи не може да се счита за законна", пише в изявлението висшата доктринална служба на Ватикана - Конгрегацията за доктрината на вярата.

Бог "не благославя и не може да благославя греха", се казва в изявлението.

Папа Франциск, който често е приветстван за одобрителния си тон към ЛГБТК хората - във и извън църквата, е одобрил позицията.

Основното в текста на Конгрегацията е разграничението между личността и съюза. Отрицателният отговор за благославянето на тези съюзи всъщност не означава осъждане на засегнатите лица, които трябва да бъдат приети „с уважение, състрадание и деликатност“, като се избягва „всякаква несправедлива дискриминация“, както вече беше посочено в документите на учителната власт на Църквата, допълва Vatican News.

Ето и мотивите стоящи в основата на отрицателния отговор от страна на Конгрегацията. Първият се отнася до истината и стойността на благословиите, които са „сакраментални“, литургични действия на Църквата и изискват онова, което се благослява да бъде „обективно предразположено да получава и изразява благодат, според Божиите промисли, вписани в сътворението“. Връзките, дори стабилни, „които включват сексуална практика извън брака, - т.е. извън неразривния съюз между мъжа и жената, отворен за предаването на живота - не отговарят на тези промисли на Бог, дори в такива взаимоотношения  да има положителни елементи". Съображение, което засяга не само хомосексуалните двойки, но и всички съюзи, които включват сексуални взаимоотношения извън брака. Друга причина за отрицателният отговор е риска погрешно да се приеме благословията на еднополовите съюзи с тайнството на брака.

И накрая, Конгрегацията за доктрината на вярата уточнява, че отговорът на „съмненията“ не изключва „благословии да се дават на лица с хомосексуални наклонности, които проявяват волята да живеят във вярност на промислите, разкрити от Бог “, докато обявява за незаконна „всяка форма на благословия, която има тенденция да признава техните съюзи“

#Католическата църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"