Австрия намали срока на COVID-теста за влизане в страната

Австрия намали срока на COVID-теста за влизане в страната
Pixabay
A A+ A++ A

Българските граждани, пътуващи за Австрия, могат да влизат в страната с бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа, а не както досега – в рамките на 72 часа, преди пътуването. Новото изискване влиза в сила от 11 март 2021 г. 

Запазва се и досегашната опция за влизащите в Австрия с документ от PCR тест, като в този случай, както и досега, изследването трябва да бъде направено не по-късно от 72 часа преди пътуването. 

Ако гражданите, пътуващи за Австрия, не разполагат с документ за проведен тест за коронавирус, те са задължени да си направят изследване в рамките на 24 часа от влизане в страната. 

Припомняме, че всички граждани, идващи от рискови региони, сред които и България, трябва да се регистрират до 72 часа преди влизане в Австрия на следния линк: 

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_68/COO_2026_100_2_1833846.html

Пътуващите трябва декларират, че ще бъдат в 10-дневна карантина, с възможност за съкращаване след извършване на втори тест (PCR или антигенен) след 5-ия ден от влизането в страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден „0“.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13 и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на ел. адрес: amboffice@embassybulgaria.at, embassy.vienna@mfa.bg.

---

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo



#Австрия #антигенен тест #влизане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »