СЗО: КОВИД мерките са изключително ефективни срещу сезонния грип

СЗО: КОВИД мерките са изключително ефективни срещу сезонния грип
A A+ A++ A

Мерките, предприети от държавите за борба с пандемията от коронавирус, са премахнали заболеваемостта от сезонен грип, заяви днес ръководителят на отдела за пандемия и епидемия на СЗО Силвия Брайанд, съобщава ТАСС.

„Наблюдаваме сезонната честота на грип и можем да кажем, че наблюдаваме изключително ниска циркулация в южното полукълбо“, каза тя. "Може да има редица обяснения за това, но най-реалистичната хипотеза е, че мерките, предприети за борба с коронавируса, са изключително ефективни срещу сезонния грип", каза Брайънд.

Тя отбеляза, че СЗО ще продължи да наблюдава грипната ситуация, особено по отношение на ваксинацията срещу коронавирус.

"На този етап обаче можем да заключим, че мерките, които са ефективни в борбата с коронавируса, са изключително ефективни в борбата с други инфекциозни заболявания", каза тя.

По-рано беше съобщено, че през 2020 г. според редица проучвания честотата на грип е намаляла с повече от 90 процента. Според американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията само през сезона на грипа 2018-2019 г. в тази страна са се разболели 42,9 милиона души, от които 647 000 са хоспитализирани и 61 200 са починали.

В периода 2017-2019 г. има 48,8 милиона случая, 959 хиляди хоспитализации и 79 400 смъртни случая.

 

 
 

#СЗО #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »