Пандемията в развитие: Естония влиза в едномесечен локдаун, по-малко починали в САЩ

Пандемията в развитие: Естония влиза в едномесечен локдаун, по-малко починали в САЩ
A A+ A++ A

Естония влиза в едномесечен локдаун от четвъртък в опит да спре разпространението на британския вариант на коронавируса, съобщи естонската премиерка Кая Калас тази нощ, предаде ДПА.

Училищата ще преминат почти всички в дистанционен режим, ресторантите и кафенетата ще затворят врати напълно, магазините, които не предлагат стоки от първостепенно значение също ще прекратят работа. Спортните събития на закрито се забраняват.

Според Калас британският вариант е бил открит неотдавна в 98 процента от всички анализирани проби.

Естония е сред страните с най-висок скок в случаите на зараза в Европа. От 23 февруари над 1000 нови случая на зараза се регистрират ежедневно.

От началото на пандемията в Естония са регистрирани над 76 000 случая на зараза, а починалите с коронавирус са 667.

Самата премиерка влезе в карантина в петък като предпазна мярка, след като е била в контакт с заразен с коронавируса, допълва БТА.

Над 700 000 души са починали от Ковид-19 в Латинска Америка и на Карибите от началото на пандемията, според официални данни, предаде Франс прес.

В 34-те страни от региона има 700 022 смъртни случая от Ковид-19 при официално декларирани 22 140 444 случая на зараза. По този показател регионът е зад Европа, където жертвите са 876 511, но е преди САЩ и Канада, където те са 547 986, и Азия, където те са 259 925, цитира БТА.

След леко успокояване на ситуацията през есента, когато на ден бяха регистрирани средно между 1500 и 1700 смъртни случая в региона, през декември имаше увеличаване на случаите на зараза и на смърт от Ковид-19. От средата на февруари дневният брой на починалите в региона отново спадна под прага от 3000 души.

Миналата седмица бяха регистрирани средно 2850 починали на ден, което е обаче увеличаване със 6 процента в сравнение с предходната седмица.

В региона, Бразилия и Мексико са най-пострадали, със съответно 266 398 починали при над 11 милиона заразени и със 190 604 починали при над 2,1 милиона заразени.

За първи път от почти три месеца и половина САЩ отчитат по-малко от 1000 починали от Ковид-19 за денонощие, според данни на университета "Джонс Хопкинс", който е референтен по въпроса, предаде Франс прес.

За 24 часа починалите с коронавирус в страната са 749, което е доста далеч от пика на 4473 починали само за един ден на 12 януари. За последно прагът под 1000 починали бе преминат на 29 ноември, когато за денонощие починаха 822 души.

Забавянето на епидемията в САЩ продължава. Нивото на зараза и на смърт в резултат на заразата е сходно с това отпреди Хелоуин, Деня на Благодарността и други празници в края на годината, превърнали се в синоним на пътувания и големи семейни събирания и съответно и на засилено разпространение на вируса.

За президента Джо Байдън спадът под прага от 1000 починали с коронавируса на ден е втората добра новина в последните дни, след тази, че неговият възстановителен план на стойност 1,9 трилиона долара бе одобрен в Сената на Конгреса. Ваксинационната кампания продължава с пълна пара и близо 31,5 милиона души вече са получили по две дози от ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна или една доза на Джонсън енд Джонсън.

Вечерният час в Нидерландия, въведен от правителството на Марк Рюте като мярка за борба с коронавируса, ще остане в сила поне до 31 март, предаде Ройтерс.
 
Това ограничение - първо по рода си в Нидерландия след Втората световна война, беше въведено на 23 януари заради опасността от британския щам на коронавируса. Срещу него тогава имаше 4-дневни бунтове. Мярката трябваше да продължи до 15 март - за парламентарните избори.
 
Премиерът Рюте заяви, че вечерният час ще може да се нарушава в периода 15-17 март - трите дни на изборите. Социологическите допитвания сочат, че консервативната му партия отново ще спечели най-голям дял от гласовете

Германия ускорява ваксинациите с продукта на „АстраЗенека“, след като властите казаха, че тази ваксина срещу коронавируса е безопасна да се инжектира и на хора на и над 65 години, предаде АП, цитирана от БТА.

Дозите събираха прах в склад през последните седмици заради германските ограничения за това кой може да бъде ваксиниран и заради притесненията на някои от хората, които са подходящи за ваксинация. Германия е получила досега 2,1 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", но е поставила само 721 000 дози.

Властите на Берлин отвориха шести голям ваксинационен център на неизползваното летище "Темпелхоф" в центъра на града вчера. Там ще се поставят само ваксини на „АстраЗенека“. Първите които се ваксинираха в новия център за ваксинация, бяха медици, учители и полицаи. Първо ще се започне с по 200 души на ден, като целта е процесът да се ускори и от 23 март да се поставят по 3300 дози дневно.

Някои общопрактикуващи лекари ще започнат също да поставят ваксините тази седмица на хронично болни.

Германският здравен министър Олаф Шолц заяви пред телевизия Цет Де Еф, че очаква Германия да може да поставя до 10 милиона дози на седмица до края на месеца. Това ще бъде двойно повече от около 5-те милиона дози, които Германия успя да постави досега от началото на ваксинационната кампания в края на декември. Около 2,5 милиона души в страната, тоест 3 процента от населението, досега са получили две дози от ваксините на „Пфайзер/Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“.

Ускоряването на ваксинационната кампания идва в момент, в който Германия тази седмица ще предприеме още стъпки за излизане от локдауна, като още ученици ще подновят присъствените занятия, а някои бизнеси, музеи и зоопаркове ще отворят врати, но само за предварително резервирали час посетители

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"