Пандемията в развитие: Калифорнийският вариант - „дяволът“ навлезе в Европа (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Калифорнийският вариант - „дяволът“ навлезе в Европа (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Вариантът B.1.427 / B.1.429 на SARS-CoV-2, по-известен като калифорнийски вариант - и наречен „дяволът“ (El Diablo) от един от неговите откриватели, е вече в Европа и по-конкретно – в Испания, Великобритания, Дания. Министерството на здравеопазването в Испания е открило първите шест случая на този вариант след случаен скрининг, съобщи Europa Press.

Кога беше открит?

Този вариант е открит при пробен анализ в Калифорния през декември миналата година. За първи път е регистриран в окръг Лос Анджелис в проба, взета през юли 2020 г. и се появява отново едва през октомври.

От октомври разпространението на този вариант се е увеличило в щата Калифорния и особено в южната му част, където на 22 януари той вече представлява съответно 35% и 44% от пробите през този месец, според проучване, публикувано в списанието New England Journal of Medicine. 

Тъй като откритието му е скорошно, все още не е имало време да се появят значителни клинични или епидемиологични проучвания. Поради тази причина Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ все още не го включва в списъка си с „тревожни варианти“, сред които са британският, южноафриканският и бразилският щамове.

Въпреки това, трите му характерни мутации и скоростта, с която се е наложил сред секвенираните геноми, притесняват някои изследователи. Освен това при лабораторни тестове се наблюдава умерено нарастване на заразността.

В статия в Los Angeles Times д-р Чарлз Чиу, експерт по инфекциозни болести и директор на една от двете изследователски групи, които са секвенирали варианта поотделно, изчислява, че този вариант може да бъде 19-24% по-заразен.

Други изследователи, като д-р Ханадж от Харвардския университет, обаче твърдят, че този вариант не представлява голяма заплаха. В статия, публикувана в "Ню Йорк Таймс", Ханадж твърди, че за разлика от британския вариант, който експлодира бързо всеки път, когато се появи в нова държава, изглежда, че калифорнийският е проправил пътя си много по-бавно.

Защо е „дяволът“?

Този прякор идва от статията на Los Angeles Times, в която д-р Чиу произнася фразата „дяволът вече е тук“, отнасяща се до този вариант. Експертът изчислява, че до края на март този вариант вероятно ще представлява 90% от новите инфекции. „Бих искал да е различно, но науката си е наука“, каза той.

В кои държави е засечен досега?

Според базата данни Gisaid, която вече натрупва 696 000 проби от вирусни последователности, към 5 март случаи на този вариант са открити в 25 държави в допълнение към Испания. Сред тях са САЩ (9 041) и по-специално щатът Калифорния, където са секвенирани 5782 проби, Мексико (33), Дания (24), Австралия (17), Япония (15), Обединеното кралство (9), и Канада (8). В САЩ този вариант представлява 13% от пробите, секвенирани през последните 4 седмици, качени в базата данни на Gisaid.

С какво се различава от другите известни варианти?

Вариантът има три характерни мутации в спикуларния протеин (това образуване на "шипове", толкова характерно при направените изображения на коронавируса) – те са S13I, W152C и L452R. Например този вариант не носи тревожната мутация E484K, присъстваща в южноафриканския и бразилския щамове.

Може ли да избегне ваксините?

Досега няколко проучвания предполагат, че този вариант е успял да избяга от моноклоналните антитела SARS2-01, SARS2-02, SARS2-32, два вида неутрализиращи антитела и някои възстановяващи серуми. Но все пак са необходими по-обширни изследвания, за да се анализира как влияе на имунитета.

Леко подобрение в епидемичната обстановка в Съединените щати позволи на киносалоните в Ню Йорк отново да заработят. В Европа от друга страна се проведоха поредните протести срещу продължаващите ограничителни мерки, информира редакторът.

Развълнувани киномани в Ню Йорк побързаха да посетят прожекция след като на киносалоните беше разрешено да отворят.

"Много се радвам. Реших днес да не ходя на работа и дойдох на кино. Още щом прочетох, че кината отварят, веднага си купих билет", заяви жител на мегаполиса.

В щата Калифорния също планират облекчаване на мерките от 1 април с отваряне на стадиони и увеселителни паркове като Дисниленд.  За отслабването на пандемията в Съединените щати допринася и ваксинационната кампания.

В Европа на много места се състояха протести. В центъра на австрийската столица  Виена се събраха няколко хиляди души. Демонстрацията, под мотото "За свободата", не беше разрешена и полицията бързо разпръсна протестиращите. И шведската полиция разпръсна протест срещу ограничителните мерки в столицата Стокхолм. Няколко стотин души се събраха на демонстрацията, въпреки забраната на властите.

Италия отново ограничи  придвижването между областите, в сила остава и вечерният час. Белгия също удължи до 18 април забраната за несъществени пътувания извън и до страната.

А германците изкупиха за няколко часа първите антигенни тестове, пуснати в свободна продажба. От понеделник германците ще имат право на  един безплатен антигенен тест седмично, който ще се извършва от специалисти в аптеките или сертифицираните тестови центрове.

В японската столица Токио около 70 души протестираха с искане за отмяна на Летните олимпийски игри. Според последните анкети 58% от японците се противопоставят на домакинството на Олимпиадата заради  разпространението на коронавируса.

"Броят на положителните случаи не е достатъчно намалял. Освен това Япония не прави Пи Си Ар тестове. Мисля, че е много безразсъдно в тази ситуация в страната да идват чужденци и да провеждаме Олимпиада", заяви японка.

Генералният секретар на Организационния комитет Тоширо Муто заяви, че повторно отлагане на летните олимпийски игри не е възможно и не се обмисля.

В същото време намиращият се  в изгнание тибетски духовен лидер  Далай-лама получи първа доза от препарата на  AstraZeneca. След имунизацията 85 годишният Далай-лама е призовал всички да се погрижат за своето здраве

Смъртните случаи от КОВИД-19 в Бразилия може да достигнат 3 хиляди на денонощие, ако не бъдат взети сериозни мерки. За това е предупредил националният кризисен щаб, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

В момента най-многолюдната страна в Латинска Америка е връхлетяна от свирепа втора вълна на епидемията, на фона на подобряването на ситуацията в САЩ и Европа. Средното равнище на смъртните случаи в Бразилия през последните 14 дни е 1250.

Бразилското министерство на здравеопазването не вижда никакъв шанс за налагане на мерки за социално дистанциране в страната заради съпротивата на президента Жаир Болсонаро. Той не спира да омаловажа сериозността на заплахата и в четвъртък, след два последователни дни на рекорден брой починали от КОВИД-19, Болсонаро призова бразилците да спрат "да хленчат".

Властите в столицата Бразилия и най-многолюдния град в страната Сао Пауло въведоха локални ограничения.
Особено тревожна е появата в Амазония на нов, по-заразен вариант на коронавируса. Заради бавната реакция на правителството първа доза ваксина срещу КОВИД-19 са получили едва под 3,5 процента от бразилците.

Министерството на здравеопазването съобщи за над 75 хиляди нови случая на коронавирус и 1800 починали през последното денонощие. Общият брой на регистрираните заразени в Бразилия, с население от около 210 милиона души, доближава 10,9 милиона. Страната е на трето място в света по този показател след САЩ и Индия.

Смъртните случаи гонят 263 хиляди. Бразилия е втора в мрачната статистика след САЩ.

Днес, 6 март, ще е първата събота в Истанбул от началото на декември без забрана за излизане от вкъщи. В началото на седмицата ограничителните мерки в Турция заради епидемията бяха разхлабени.

За първи път от 4 декември, когато бе въведена забрана гражданите да излизат от дома си през уикендите, жителите на Истанбул ще могат да се движат свободно в събота от 5 ч. сутринта до 9 ч. вечерта.

Според критериите на здравните власти мегаполисът е поставен в категорията на областите с повишен риск от заразяване с новия коронавирус (оранжева зона). По тази причина забраната за излизане от вкъщи ще бъде в сила в неделния ден до 5 ч. сутринта в понеделник.

Животът в Истанбул постепенно се нормализира. Ресторантите и кафенетата са отворени, но с ограничено работно време (до 7 ч. вечерта), на половината от капацитета си и с представяне на специален код, който дава възможност за проследяване на заразените. Спортните площадки и басейните са затворени

Училищата са отворени по модела 2 дни присъствено и 3 дни дистанционно обучение в седмицата.
Истанбулската голяма община възстанови пътуването на възрастните с безплатни карти в градския транспорт, но само в часовете между 10 и 14 ч.
Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обаче предупреди,че е рано да се говори за реално нормализиране на ситуацията, тъй като през последната седмица новите случаи на коронавирус са се увеличили.

"Данните показват ръст и на броя на пациентите в болниците. Положението в Истанбул не се е нормализирало. Имаме данни за влошаване на епидемичната обстановка", каза турският здравен министър.

Коджа съобщи, че през последното денонощие в Турция са установени 11 302 нови случая на коронавирус. С общо 2 757 460 регистрирани заразени, страната е на девето място в света по този показател.

62 души са починали за изминалите 24 часа. С това общият брой на смъртните случаи от КОВИД-19 в Турция достигна 28 901.

Към момента общо 12 окръга са в категорията на най-рисковите зони що се отнася до разпространението на коронавируса. Сред тях са черноморските Гиресун, Артвин и Орду, както и пограничният Одрин.

В рисковите окръзи се запазват ограничителните мерки, включително забраната за излизане през уикендите.
Министерството на вътрешните работи е изпратило нареждане до властите в окръзите за засилване на контрола по спазването на противоепидемичните мерки.

Експертите на Световната здравна организация (СЗО), посетили през януари в китайския град Ухан, за да се опитат да установят произхода на новия коронавирус, ще публикуват доклада си по-другата седмица, заяви днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес.

"Екипът работи по окончателния доклад, както и по резюме, като, доколкото ни е известно, те ще бъдат публикувани едновременно през седмицата, започваща на 15 март", каза Гебрейесус. "Знам, че много страни членки (на СЗО) няма търпение да видят доклада. Разбира се, и аз нямам", заяви генералният директор на здравната агенция на ООН.

Гебрейесус обеща да съобщи изводите на държавите още преди публикуването на доклада.

Първоначално СЗО заяви, че експертният екип ще публикува бързо предварителен доклад преди окончателния. По-късно проектът за предварителен доклад беше изоставен без обяснения, отбелязва АФП.

На дълга пресконференция в Ухан експертите представиха различни работни хипотези как новият коронавирус е преодолял междувидовата бариера. Те определиха като малка вероятността вирусът да е бил изпуснат от института по вирусология в Ухан, както твърдеше предишният президент на САЩ Доналд Тръмп. Впоследствие генералният директор на СЗО обаче уточни, че "всички хипотези са на масата", припомня АФП.

Заради растящия броя на новозаразените с коронавирус Сърбия затваря магазините от събота до понеделник. От следващата седмица  средните училища преминават на дистанционно обучение. Кризисният щаб ще се срещне отново в първия ден от седмицата, за да обсъди обстановката и мерките срещу вируса. Епидемиологичната ситуация в западната ни съседка се влошава и броят на заболелите през последната седмица надхвърля 4000 души на ден. Здравни експерти настояват за пълно затваряне за най-малко седем дни.

“Наблюдаваме увеличаване на пациентите напоследък и се страхувам, че това ще доведе до ново влошаване на ситуацията. Уморени сме, няма почивки между смените и това продължава вече дълго време”, заяви Инес Веселинович, анестезиолог от Белград.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »