К-19 у нас: Спират се плановия прием и операциите в болниците в редица области

К-19 у нас: Спират се плановия прием и операциите в болниците в редица области
A A+ A++ A

Повишената заболеваемост от Covid-19 у нас доведе до спирането на плановия прием, операциите и свижданията в болниците в редица области.

Такава мярка ще влезе в сила за София, като от понеделник се прекратяват плановите операции, прием и свижданията в болниците на територията на столицата.

Плановият проием, плановите операции и свижданията във всички болници в София ще бъдат спрени от понеделник, 8 март. Заповедта е на Столичната здравна инспекция на фона на данните, че заразените с коронавирус в София са над 440 на 100 хиляди души.

Ще бъдат допускани само планови дейности, свързани с трансплантации, лечение на онкологични заболявания, асистирана репродукция и раждане, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

От началото на следващата седмица мярката влиза в сила и за област Варна, а със срок до 19 март вече е ефективна в Бургаска и Плевенска област.  

В болницата в Гоце Делчев бяха заети и последните две легла. Скоростта, с която се заема легловата база е наистина тревожно. Темпото, с което расте броят на заразените, е сериозно и ако предстои да бъде такова проблемите предстоят.

„Трите ни COVID-19 отделения в болницата са заети. В Детското отделение всички легла за болни от коронавирус, които са 21 на брой, са пълни”. Това заяви в ефира на „Събуди се” д-р Ангел Тонгов  от МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев.

По думите му след визитацията в събота сутринта вероятно ще бъде взето решение кои пациенти да бъдат изписани на домашно лечение. По думите му през изминалата нощ се е наложило да бъдат връщани пациенти заради липса на легла.

Още в началото на седмицата Шуменската болница се препълни с пациенти със симптоми на COVID-19. Хората, за които няма легла, се насочват към Търговище, където епидемичната обстановка, поне засега е по-спокойна. След като пред януари в болницата в областния град пациентите с коронавирус бяха задържани около 100 през последните две седмици броят им значително нарасна.

„В момента в болницата ни има около 200 пациенти, лекуващи се от COVID-19. Това е бройка, съизмерима с тази в „Пирогов”. Но за разлика от софийските болници, в нашата работи значително по-малко персонал”. Това заяви в ефира на „Събуди се” директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов.

По думите му спирането на плановия прием за една седмица ще облекчи леко натиска върху здравното заведение. Но МБАЛ-Шумен е единствената болница, която има родилно отделение, спешно отделение и поливалентна хирургия – отделения уникални за областта. „Това, че ще спрем плановия прием донякъде помага, но не сме сигурни, че ще можем да освободим персонал”, посочи той.

„В момента имаме жена на 38-годишна възраст, която е в много тежко състояние и дете на около 2 години, което се нуждае от кислород”, заяви д-р Костов.

3004 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 16 876 теста, което значи, че положителните проби са почти 18%.

През последните 24 часа са починали 65 души, а излекуваните са 1280. В интензивни отделения са 437 пациенти, общо хоспитализираните са 5463. Най-много новозаразени има в столицата - 734, следват областите Бургас - 428, Пловдив - 208 и Стара Загора - 121.

През изминалото денонощие са поставени 15 920 дози ваксини. Така общият брой на ваксинираните у нас вече е 284 464.

Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем

Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Прогнозите на учените са, че в началото на 2022 г. проблемът Covid-19 няма да е изчезнал. Той ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон. Но няма да е страшен и няма да умираме масово от него, допълни доцентът.

По думите му в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла. По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина

#коронавирус #болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »