Системата за записване на час за ваксинация стартира, първата дата е 11 март

Системата за записване на час за ваксинация стартира, първата дата е 11 март
A A+ A++ A

Само за 1 час над 7 000 желаещи са се записали за ваксиниране срещу COVID-19. Сайтът на системата може да се претовари на моменти, обясниха от Министерството на здравеопазването.

Системата за записване на час за ваксинация срещу коронавирус започна да работи днес в 17:00 часа. Регистрацията става на адрес: https://his.bg/bg/reservation

Единният регистър за ваксиниране ще бъде отворен в 17 часа, но първият възможен час е на 11 март. Това стана ясно при представянето на платформата, изработена от „Информационно обслужване“. Здравният министър професор Костадин Ангелов, който присъства на представянето, съобщи, че по този начин много по-лесно ще се организира логистиката във ваксинационните центрове и няма да се допуска струпване на хора. До момента няма неоползотворена доза от доставените ваксини за разлика от останалите държави, каза още Ангелов.

Въвеждането на данните в регистъра става лесно, а от падащо меню можем да изберем ден и час за ваксиниране две седмици напред, обясни Ивайло Филипов от "Информационно обслужване"

Изисква се въвеждането на лични данни в четири лесни стъпки. Ако се наложи да променим часа за първа ваксинация, системата ще го позволи.

Ако имаме първа ваксина от "АстраЗенека" през зелен коридор, не можем да се регистрираме през системата за втора, защото трябва да бъдем повикани от ваксинационния център, обясни Костадин Ангелов. На въпрос на „Хоризонт“ защо личните лекари са изключени от електронния регистър, здравният министър заяви:

"Консенсусът, който постигнахме, е от следващите пратки ваксини, личните лекари да получат по-големи количества. Спецификата на личните лекари е много различна по места."

През регистъра ще е достъпен избор на ваксини, но само на тези, които имат одобрение за употреба от Европейската лекарствена агенция и е сигурно, че ще бъдат доставени навреме, каза още Ангелов.

 

#коронавирус #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »