Одобряват нова ваксина срещу COVID-19 до няколко седмици

Одобряват нова ваксина срещу COVID-19 до няколко седмици
A A+ A++ A

Очаква се до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу COVID-19, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Кириакидис добави, че ЕС е съставил списък на бързите антигенни тестове за заразата. 

ЕК ще осигури 100 милиона теста от този вид до месец  май, а след това може да се осигурят допълнителни 450 милиона, ако държавите от ЕС желаят, допълни еврокомисарят.

Кириакидис посочи още, че на днешното извънредно онлайн заседание на министрите на здравеопазването от ЕС е било препоръчано по-добре да се изследват отпадните води за засичане на огнища на зараза. 

Тя отбеляза, че ЕС осигурява 200 милиона евро за допълнително изследване на положителните проби за COVID-19, за да се проследяват заразните щамове. По нейните думи, целта е да бъдат проверявани 5 до 10% от положителните изследвания.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас съобщи, че на 17 март ЕК ще представи предложение за постепенното отпадане на ограниченията за пътуване в ЕС. Той уточни, че целта ще бъде връщането на свободата на придвижване да бъде безопасно

#ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »