206081 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6781| EUR 1.95583| GBP 2.32077|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Заведенията отварят, но не всички, от бранша чакат още фалити

1 март 2021, понеделник / 13:17; Коментари: 0
Send to Kindle
Заведенията отварят, но не всички, от бранша чакат още фалити
Pixabay

Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6:00 и 23:00 ч. на 50% от капацитета си.

Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала, припомня БНР.

Работата си възобновяват и игралните зали и казината също при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на маски от персонала и посетителите.

Една четвърт от заведенията обаче няма да отворят днес с разхлабването на противоепидемичните мерки и разрешението за работа на ресторанти и игрални зали. А фалити на обекти се очакват и през март, прогнозираха от бранша. Нощните клубове и дискотеките остават затворени до началото на април.

Заради финансовите загуби, които заведенията търпят вече повече от година, около 25 на сто няма да отворят, а сред тези, които ще опитат да рестартират бизнеса си, най-вероятно ще има още фалити, прогнозира Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията:

„Ще има и доста фалирали колеги, след като подновим работа, защото междуфирмената задлъжнялост е доста висока, задълженията към Приходната агенция са доста високи. От 1 март ще започнат да текат всички разходи, наеми и т.н.“.

Най-големият проблем на собствениците при подновяване на работата ще бъде персоналът. Компенсирането на работната сила, изгубена в кризата, от бранша ще търсят с внос на работници от чужбина. 

35 000 души, наети в бранша, са напуснали заради кризата: „И докато можеш за седмица-две, месец да обучиш човек, който да сервира, то за готвач в кухнята няма да ти стигнат няколко седмици, така че при тях проблемът е по-сериозен“, коментира Евгени Зумпалов - собственик на пиано бар в София.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: