Дилян от Габрово метнал 5-годишния си син от 30-метров мост, защото му било трудно сам да го гледа

Дилян от Габрово метнал 5-годишния си син от 30-метров мост, защото му било трудно сам да го гледа
A A+ A++ A

"Приятелката ми изчезна и трябваше сам да се грижа за сина ни. Беше ми много трудно с отглеждането на детето. И понеже не намерих друг изход, реших проблема по този начин.“ Такова оправдание произнесъл пред съда Дилян Бетев, който хладнокръвно погуби 5-годишния си син като го хвърли от 30-метров мост в Габрово, съобщава "Труд".

Въпреки зверството, рецидивистът дръзна да обжалва наказанието от доживотен затвор и поиска от две по-висши съдебни инстанции по-лека присъда. Само преди дни Върховният касационен съд се произнесе с окончателно решение, с което 33-годишният Дилян Бетев от Габрово остава до живот зад решетките за убийството на малолетния си син Дариел.

Строгата присъда бе наложена първо от Окръжния съд в Габрово, а след това бе потвърдена от Апелативен съд-Велико Търново. С решение от 22 февруари ВКС отхвърли искането на подсъдимия и служебния му защитник за намаляване на наложеното наказание на 20 години "лишаване от свобода“. Становището на върховните съдии за "доживотен затвор“ е окончателно.

Дилян Бетев бе изправен на подсъдимата скамейка, след като на 3 юли 2019 г. около 4 ч призори умъртвил невръстния син Дариел, като го хвърлил от мост с височина 30,5 метра. По-късно през деня трупът на момченцето бе открит във водите на р. Янтра, в района на Пречиствателна станция за отпадни води в Габрово.

Кървавата драма се разиграла почти 2 години, след като Бетев изтърпял ефективно наказание "лишаване от свобода“ за други престъпления. "Убийството на малолетното дете е било извършено предумишлено и при условията на опасен рецидив. За претърпените неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от престъплението, Бетев е осъден да заплати на майката на починалото дете обезщетение в размер на 200 000 лв.", пише в решението на ВКС.

Тежкото престъпление шокира жителите на Габрово. След като хвърлил детето си от виадукта Дилян сам подал сигнал на телефон 112 като заявил, че ще се самоубие. С усилията и на психолог от Института по психология на МВР в Плевен, Бетев бил убеден да се изтегли от перилата на моста. Той веднага е бил окован с белезници и отведен в ареста.

#Габрово #присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »