Ще имаме ли възможност да използваме руската ваксина „Спутник V“?

Ще имаме ли възможност да използваме руската ваксина „Спутник V“?
A A+ A++ A

Здравната комисия в парламента ще разгледа предложението на БСП за руската ваксина. Това обяви в NOVA депутатът от БСП и лекар по професия  проф. Георги Михайлов. Препаратът "Спутник V" нe e одобрен от Европейската агенция по лекарствата на ЕС. В четвъртък в профила на агенцията показаха, че дори няма официално подадена документация за изследването на руската ваксина (виж по-долу).


Вчера БСП поиска от правителството да започне преговори с Русия за закупуването на ваксината "Спутник". В отговор ГЕРБ обвини БСП в некомпетентност, лобизъм и саботаж. Политическите престрелки между двете партии са ежедневие в Народното събрание, а темата за кризата с COVID и пандемията е основна  предизборна риторика.


„И AstraZenenca, и Pfizer обясниха, че производството на ваксината е сложен процес. Това предложение беше съвсем реално. Аз, като член на Здравната комисия, получих мейл, че в четвъртък здравната комисия се събира по този повод. Предложението ни е реално и ще бъде разгледано в парламента”, обяви проф. Михайлов.

Проф. Михайлов подчерта, че Сърбия, където имунизацията се извършва с руската ваксина, се намира на второ място по брой ваксинирани на сто души в Европа. За сравнение - България е на предпоследно.

„В условията на извънредно законодателство всяка страна може да сключи договор за доставка на ваксини с трета страна. Виждаме, че заради тежки производствени условия много от компаниите се отказват от доставката на дадени дози. Когато става въпрос за здравето на хората, няма противници, качествата на руската ваксина са оценени от престижни издания”, обясни  проф. Михайлов.

#пандемия #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"