В Скопие осъдиха на 12 години бивш шеф на контраразузнаването

В Скопие осъдиха на 12 години бивш шеф на контраразузнаването
Pixabay
A A+ A++ A

Бившият директор на македонското контраразузнаване Сашо Миялков е осъден на 12 години затвор, предаде БГНЕС.

Основният наказателен съд в Скопие произнесе присъдите по делото „Таргет – Твърдина“ за масово подслушване и унищожаване на оборудване на Управлението за безопасност и контраразузнаване (УБК).

Бившият началник на кабинета на Сашо Миялков Тони Якимовски получи 6 години, а бившият вътрешен министър Гордана Янкуловска – 4 години. Друг служител на контраразузнаването Владимир Варелов има 2-годишна условна присъда. А двамата избягали в Гърция служители на контраразузнаване Никола Божкоски и Горан Груевски получиха по 15 години затвор. Всички имат право на обжалване пред Апелативния съд.

Миялков ръководи еднолично контраразузнаването от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария.

В периода от 2008 до 2015 г. са били подслушвани незаконно над 20 хиляди македонски граждани. Чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера без да има необходимото за това съдебно решение. От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът. 

 

#Северна Македония #контраразузнаване #присъди #затвор #Сашо Миялков #Гордана Янкуловска #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »