Ангелов: Можем да доставим и руска ваксина, но след решение на Брюксел

Ангелов: Можем да доставим и руска ваксина, но след решение на Брюксел
МЗ
A A+ A++ A

България ще поучи 52 800 дози на АстраЗенека, доставката ще пристигне или в събота, или в неделя, или в началото на март. Това заяви във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС.

В края на миналата година изпратихме форма за поръчка с АстраЗенека и трябваше да получим над 4 млн. дози, те трябваше да се доставят за 7 месеца, първия месец трябваше да имаме 451 832 дози. В края на януари Астра информира, че намалява доставките с 60% за първото тримесечие, това значи че ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари -74 000, на 28 февруари 139 126, общо 261 000 дози. Става ясно в края на февруари, че 87 000 дози ще тръгнат за България на 26 февруари, а 54 000 на 28 февруари. Обаче, получихме нова информация и вместо двете доставки от 142 000 дози България ще поучи 52 800 дози, която доставка ще пристигне или в събота, или в неделя, или в началото на март, съобщи министърът. Това е поводът за вчерашната ми реакция. Дразнят ме такъв тип корпоративни реакции – как мислят за нас, как правели всичко възможно, когато правиш всичко възможно ти трябват два дена, подчерта Ангелов.

За Пфайзер- план Б е, че сме договорили допълнителни количества – 1 000 000 дози на Пфайзер, които ще дойдат от март до юни. Много ми е неприятно, че тази тема започна да се експлоатира политически. Политиците започват да използват темата без да гледат медицинския резултат. Това е безотговорно поведение на политиците, да използваш страха на хората като очакваш да получиш политически дивиденти, не го разбирам това, каза Ангелов.

Попитан за предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова, България да получава ваксини от Русия, Ангелов отговори, че ЕС на ниво агенция по лекарствата разглежда документацията. Очакваме решение на европейските експерти, след това трябва да има решение на ЕК и чак тогава имаме готовност да поръчаме дози от Русия, обясни Ангелов.

Днес министърът посети болница „Св. Марина”-Варна, като каза, че там са лекувани най-много пациенти с коронавирус от болните в Североизточна България. Държавата положи усилия, въпреки световната криза, въпреки намаления брой пациенти. В „Св. Марина” бяха затворени 11 клиники по време на пандемията, а от тях 257 лекари и сестри бяха командировани за лечение на пациенти с ковид. Държавата не изостави лечебните заведения, те си получават регулярно средствата, посочи Ангелов.

#Костадин Ангелов #доставка #ваксини #АстраЗенека #руска ваксина #Спутник V #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"