Дончев за ваксинацията: Опашката на българина винаги му действа магнетично

Дончев за ваксинацията: Опашката на българина винаги му действа магнетично
A A+ A++ A

Текат разговори с няколко държави отвъд договорите с ЕС за доставка на ваксини, които са одобрени и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV. 

По думи му правителството няма „скрупули“ да сключва билатерални споразумения за доставка на необходимите препарати, както правят и други европейски държави. Страни извън ЕС предлагат по-високи цени за ваксини срещу COVID-19 и в момента се води „търговска война“, смята Дончев.

„Опашката на българина винаги му действа магнетично. Дефицитът обостря това чувство“, каза той. 

Той подчерта, че няма проблем да се сключи и договор за доставки на руската ваксина, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, но заяви, че няма достатъчно информация, за да коментира действията на Унгария, която вече одобри и започна да доставя „Спутник V“. Той отбеляза още, че България е поръчала най-много бройки от ваксината на „AstraZeneca“, защото по времето на сключването на договора нейните изпитания и изследвания са били най-напреднали.

Що се отнася до социалните и икономическите мерки на правителството за подпомагане на пострадалите от коронакризата, Дончев заяви, че „едва ли сме помогнали на всички, но държавата впрегна безпрецедентен ресурс, за да намали щетите“.

Вицепремиерът обяви още, че до дни, когато в страната ни има нови дози ваксини, „зелените коридори“ ще бъдат възстановени. Той изрази надежда, че до края на летния сезон ще има достатъчно на брой имунизирани или срещнали се с вируса и до есента тази година страната ни да приключи с пандемията.

#Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"