Пандемията в развитие: ЕС въвежда единен номер за ваксинираните и преболедувалите

Пандемията в развитие: ЕС въвежда единен номер за ваксинираните и преболедувалите
A A+ A++ A

АФП е преброила 2 500 172 починали въз основа на официални данни към 17.30 ч. по Гринуич (19.30 ч. българско време). Потвърдените заразени са повече от 112 милиона, от които над 69 милиона вече са оздравели

Най-тежко засегнатият регион е Европа, с близо 843 хиляди смъртни случая, следвана от Латинска Америка и Карибите (почти 668 хиляди) и Северна Америка (САЩ и Канада, с над 528 хиляди).

Близо половината починали са само в пет държави - Съединените щати, Бразилия, Мексико, Индия и Великобритания, отбелязва АФП.

Университетът "Джонс Хопкинс" е преброил досега 2 500 770 смъртни случая от КОВИД-19. По държави най-тежко засегнати са САЩ, които в понеделник преминаха прага от половин милион починали (вече повече от 506 хиляди), следвани от Бразилия (близо 250 хиляди) и Мексико (малко под 183 хиляди), отбелязва ТАСС.

Потвърдените заразявания с коронавирус в света се увеличиха за денонощие с над 421 000 и вече надхвърлиха 112,2 милиона, показват оповестени днес данни на Световната здравна организация (СЗО).

Смъртните случаи от коронавирус в глобален план са се увеличили с над 10 500 и вече превишават 2,49 милиона, заяви СЗО, предаде БТА.

До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу ковид, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешното онлайн заседание на Европейския съвет.

По нейните думи държавите от ЕС са се споразумели за основните данни, които да бъдат вписвани към този номер и които да бъдат достъпни при проверка в електронна система. Тя отбеляза, че целта е националните бази данни с тези номера да бъдат съвместими. Въпросът за какво да служи тази информация, е съвсем отделен, поясни Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че досега около осем на сто от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани. До края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 милиона дози. Ваксини се произвеждат на 41 места в Европа. В ЕС британският щам на вируса на ковид вече е навсякъде, южноафриканският - в 14 страни, а бразилският - в седем, добави Фон дер Лайен.

По нейните думи разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС, а в седем се отчита ръст.

Тя добави, че по данни от Израел, ваксинираните с препарата на "Пфайзер" повече не могат да бъдат преносители на зараза, цитира БТА.

Американският президент Джо Байдън заяви, че администрацията започва разяснителна кампания за ваксините срещу коронавируса, съобщава Ройтерс.

Властите смятат, че може да настъпи период, в който доставките на препарати да надвишават търсенето заради колебанията на хората относно имунизациите. Байдън поясни, че в кампанията ще участват представители на всички слоеве на обществото, които да окуражават гражданите да се ваксинират. 

Президентът превърна имунизациите в основен свой приоритет с цел поставянето на пандемията в страната под контрол. Жертвите в Съединените щати от нея са над половин милион. 

В момента търсенето на препарати е високо, но официални представители се опасяват, че притесненията относно ваксините, особено сред представителите на малцинствата, ще забави плана за ваксиниране на голяма част от населението през следващите месеци, посочва Ройтерс. 

Днес американският президент Джо Байдън ще посети южния щат Тексас, за да се запознае на място със ситуацията след студена вълна и енергийната криза там.

Същевременно Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата в Съединените щати ще разгледа молбата за одобрение на ваксината срещу коронавируса на американската фармацевтична компания "Джонсън и Джонсън". 

Сексуални труженички в Нидерландия предупредиха днес, че ще демонстрират пред парламента идната седмица, за да се обявят против това, че публичните домове продължават да са затворени, докато някои ресторанти и кафенета планират да отворят отново без разрешение, предаде Франс прес.

Нидерландският премиер Марк Рюте обяви във вторник, че някои мерки в борбата срещу пандемията от КОВИД-19 ще бъдат запазени, сред които вечерният част и затварянето на барове, кафенета и ресторанти, предаде БТА.

Рюте обаче разпореди облекчаване на ограниченията за по-голямата част от т.нар. контактни професии и отваряне на фризьорските салони и салоните за масаж, считано от 3 март.

Проститутките, които имат забрана да упражняват професията си от началото на декември, нямат разрешение да започнат отново да работят, заради, според Рюте, "специфичното естество на работата им, която включва много тесен контакт и възможност за предаване на коронавируса".

Сексуалните работнички, чиято професия от 2000 г. е легална в Нидерландия, предупредиха, че ще се съберат във вторник пред парламента в Хага, за да изразят несъгласието си с това решение.

Ще протестираме, защото сме единствената контактна професия, която е изключена от облекчаването на правителствените мерки, заяви Мойра Мона - една от организаторките на демонстрацията.

Спазваме стриктен хигиенен протокол и знаем, вероятно по-добре от всеки друг, как да предотвратяваме разпространението на вируса, обясни организаторката за АФП.

Същевременно, най-малко 65 собственици на кафенета и ресторанти потвърдиха, че ще отворят терасите на заведенията си на същата дата, въпреки затварянето, наложено от правителството в средата на октомври, съобщи обществената телевизия NOS.

Това съобщение идва, след като хиляди хора се събраха в парковете през последните дни, за да се насладят на хубавото време, без винаги да спазват изискванията за социална дистанция.

Уикенд след уикенд наблюдаваме претъпкани градски паркове. Това е странно, каза за NOS Йохан де Вос, собственик в ресторантския сектор, според когото ресторантьорите са в състояние да гарантират спазването на санитарните правила.

Кралската федерация на нидерландските ресторантьори заяви пред АФП, че разбира решението на някои собственици на кафенета и ресторанти, въпреки че повторното неразрешено отваряне не е официална политика.

Чешкият премиер Андрей  Бабиш заяви, че движението на хората трябва да бъде драстично ограничено най-малко за три седмици, предаде Ройтерс.

Кабинетът, който е на малцинството, се опитва да си осигури подкрепата на опозицията за удължаване на извънредното положение при гласуването по-късно днес. Бабиш заяви, че ако депутатите гласуват "против", ще трябва да бъдат намерени други решения.

Преди дни премиерът каза, че  в страната предстоят "адски дни", а болниците са изправени пред катастрофа, ако не се вземат мерки.

На територията на страната се разпространяват бързо британският и южноафриканският щам на коронавируса, расте и смъртността.

Японското правителство ще отмени въведеното заради коронавируса извънредно положение седмица по-рано от предвиденото във всички части на страната, освен в столицата Токио и три съседни префектури, предаде Ройтерс, като се позова на обществената телевизия.

Мерките ще бъдат отменени в префектурите Айчи, Киото, Осака, Хього, Гифу и Фукуока. По време на третата епидемична вълна през януари японското правителство въведе извънредно положение в 11 от 47-те префектури в страната. Една от тях, Точиги, вече отмени извънредното положение.

Броият на новозаразените в Япония, включително в Токио, намаля значително след пиковото равнище в началото на миналия месец. Правителството се надява да отмени извънредното положение в останалите 4 префектури на 7 март, както е планирано. Съгласно мерките баровете и ресторантите трябва да затворят до 20 ч., а компаниите насърчават дистанционната работа. Освен това беше отменена популярна програма за субсидиран туризъм.

Към 24 февруари в страната бяха регистрирани около 426 хиляди случая на коронавирус и 7645 починали.

Японското правителство планира да запази забраната за издаване на входни визи за граждани на всички държави и след отмяната на извънредното положение на 7 март, пише в. "Йомиури", цитиран от ТАСС.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"