Макрон: Въвеждането на паспорти за ваксинация няма да са справедливи спрямо младите хора

Макрон: Въвеждането на паспорти за ваксинация няма да са справедливи спрямо младите хора
A A+ A++ A

Въвеждането на паспорти за ваксинация, което искат някои страни като Гърция, няма да бъде справедливо към младите хора, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс, цитирана от БТА.

Младежите са на опашката на програмите за ваксинация, посочи френският президент след вчерашната виртуална среща на високо равнище на ЕС. Според него това може де факто да забрани на младите да пътуват по време на летните отпуски.

Макрон добави, че самият той е готов да приеме да му бъде поставена ваксина на „АстраЗенека“, ако това му бъде предложено, когато дойде неговия ред. „Предвид последните научни проучвания, ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ беше доказана“, посочи той.

По-рано тази година Макрон предизвика смайване във Великобритания, като заяви, че разработената от „АстраЗенека“ и Оксфордския университет ваксина е „почти неефективна“ при лицата над 65-годишна възраст.

Френският президент заяви също, че „АстраЗенека“ не е изпълнила поетите ангажименти за доставки и лидерите на ЕС оказват натиск над компанията да навакса пропуснатото. Според Макрон обаче механизмът за контрол на износа на ваксини не трябва да се използва за забрана на износа им, защото това би било контрапродуктивно.

След виртуалната среща на ЕС вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази оптимизъм, че поставената задача за ваксиниране на 70 на сто от европейските граждани до края на лятото ще бъде изпълнена. Тя посочи, че се очаква голямо увеличение на доставките на ваксини от различните лаборатории, достатъчни за ваксинирането на 225 милиона европейци.

Данните, разпространени от Еврокомисията показват, че се очаква до края на юни да бъдат доставени близо 600 милиона дози.

„Епидемиологичната ситуация остава сериозна и новите варианти (на коронавируса) създават допълнителни проблеми“, затова е необходимо да се запазят наложените ограничения и да се положат повече усилия за ускоряване на доставката на ваксини, се казва в изявление, публикувано след края на първия ден от срещата на високо равнище на ЕС.

#Макрон #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »