Църквата: Имунизацията не е грях. Всеки е свободен да избере да се ваксинира или не

Църквата: Имунизацията не е грях. Всеки е свободен да избере да се ваксинира или не
A A+ A++ A

Русенският митрополит Наум излезе с изявление във връзка с провеждащата се национална кампания за ваксиниране срещу Covid-19. В него се казва, че всеки православен християнин е свободен да избере дали да се ваксинира или не, но трябва да съзнава, че носи отговорност за своето здраве и здравето на околните.

„Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум. Желаещите да се ваксинират, следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби, дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници“, се казва в обръщението на Русенския митрополит, цитирано от БНТ.

Той напомня, че посещението в храмовете и светите обители от болни, които прикриват или пренебрегват умишлено подобни клинични симптоми, е абсолютно недопустимо и безотговорно, защото така те застрашават здравето и живота на свещенослужителите и на останалите богомолци. Митрополит Наум отбелязва още, че носенето на предпазни маски и дезинфекционни средства в храмовете и манастирите и спазването на дистанция е задължително.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »