Трима национали по плуване са дали положителни проби за допинг (ОБНОВЕНА)

Трима национали по плуване са дали положителни проби за допинг (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Трима национали по плуване са дали положителни проби за допинг. Новината бе потвърдена за bTV от президента на федерацията Георги Аврамчев. Шефът на антидопинговия център д-р Виолета Заркова съобщи, че забраненият медикамент е станозолол.

В момента тече процедура, като тримата, уличени в употреба на забранения препарат, чиито имена не се съобщават за момента, трябва да преценят дали искат отваряне на Б-проба, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК. Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.

Родното плуване бележи подем през последните години, като до момента страната ни има три квоти за олимпийските игри в Токио, спечелени от Антъни Иванов, Калоян Лефтеров и Йосиф Миладинов. Иванов, който завърши на осмо място на световното първенство по плуване на 200 м бътерфлай през 2017 г. в Будапеща, е в САЩ и не е бил на лагер с националния ни тим.

По-късно президентът на Българската федерация по плуване Георги Аврамчев коментира, че „няма застрашени състезатели с вече спечелени олимпийски квоти, нито са засегнати най-добрите ни плувци“. Това означава, че със сигурност не са засегнати Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров.

Намереният препарат е станозолол – от „зората“ на допинговите скандали, което беше повод Аврамчев да заподозре външна намеса и действия на доброжелатели. „Истината ще стане ясна след разследването, което започваме, а и е важно самите уличени плувци какво ще разкажат“, допълни той, цитиран от БНР.

Министерството на младежта и спорта настоя родната федерация по плувни спортове да проведе цялостно разследване на случая, а виновните да понесат съответните наказания.

„От 2018 г. до момента процентът на положителни проби на национални състезатели по плуване е изключително малък. За периода Антидопинговият център е провел 136 тествания, като от тях общият брой на положителните проби е 5, а 3 са на плувци от представителните ни отбори. Това показва, че не са налице системни нарушения на антидопинговите правила и няма създадена практика за употреба на забранени вещества в националния отбор по плуване“, посочват от ММС.

#допинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »