Бесдствено положение в Брестовица заради манган във водата

Бесдствено положение в Брестовица заради манган във водата
Pixabay
A A+ A++ A

Със своя заповед кметът на община „Родопи” Павел Михайлов  обяви бедствено положение заради наличието на манган в питейната вода в село Брестовица, предаде БНР. Завишените стойности на химичния елемент във водата са в пъти над допустимите – при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана в питейната вода е над 1000 мг/л.

Решението за обявяване на извънредно положение е след заседание на Общинския кризисен щаб и ще бъде представено пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет.

„Бяхме търпеливи твърде дълго време. Докладът на специалистите, които са ангажирани да посочат реалните начини за решаване на проблема, трябваше да бъде представен още през декември. Забавянето е с  близо три месеца. Проблемът с водата в село Брестовица е най-големият  за цялата община „Родопи”. Това е трагедия и ние сме изключително загрижени за здравето на хората. Затова не може повече да отлагаме и ще обявим бедствено положение”, коментира кметът Павел Михайлов. 

Община „Родопи” все още очаква становището на специалистите. Кметът Павел Михайлов припомни, че въз основа на доклада ще бъде възложена в спешен порядък обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 километра водопреносна мрежа. 

За проекта са осигурени 85 хиляди лева общински средства. Пари за подмяна на мрежата се очакват от държавата.

#Брестовица #бедствено положение #вода #манган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »