Цената на биткойна тръгна надолу, вече е под 50 000 долара

Цената на биткойна тръгна надолу, вече е под 50 000 долара
Pixabay
A A+ A++ A

Биткойнът поевтинява рязко за втори пореден ден на търговия, отстъпвайки от рекордните нива, достигнати в неделя, тъй като инвеститорите започва да изглежда притеснени от прекалено бурното поскъпване на водещата криптовалута от началото на годината и част от тях предпочитат да продават, за да реализират печалби от дългите си позиции.

В началото на днешната европейска търговия биткойнът поевтинява с близо 12% към $ 48 300, след като през уикенда най-популярната дигитална валута поскъпна до нов исторически връх около $58 300, според данни на CoinDesk, предаде БНР.

От понеделник насам биткойнът вече се остъпва с повече от 16% от рекордния си неделен връх, но въпреки това все още се търгува с около 75% над нивата си от началото на 2021 г.

Говори се, че зад този ценови спад стои ликвидацията на дълги позиции в биткойни за около 1,5 млрд. долара на криптоборсата Binance, което накара и някои дребни инвеститори да започнат да продават.

Вчерашните коментари по отношение на биткойна на американския финансов министър Джанет Йълн също допринасят за дълбоката низходяща корекция на водещата криптовалута.

Джанет Йелен заяви, че биткойнът е изключително неефективен при осъществяване на трансакции и е силно спекулативен актив. Тя също така отбеляза необходимостта от по-затегната регулация при търговията на криптовалути.

#биткойн #цена #спад #поевтинява #криптовалута

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »